SAOPŠTENJE LOKALNE VLASTI

Dok se između Brisela i Prištine kalkuliše o budućim formalnim ovlašćenjima ZSO, Srbima se i dalje pljačka imovina, skrnave hramovi i ukida pravo na privređivanje, obrazovanje i lečenje, kaže se u saopštenju vlasti Zubinog Potoka.

 

Povodom aktuelnih prilika na Kosovu i Metohiji, PR-služba opštine Zubin Potok na čelu sa načelnikom Srđanom Vučinićem, izdala je saopštenje sledeće sadržine, koje prenosimo u celosti.

formiranje zso

Povodom sve teže situacije u kojoj se nalazi Srpski narod na Kosovu i Metohiji, čija su prava i slobode osim u političkom smislu ugrožena i elementarno i egzinstecijalno smatram da je preuzimanje ,,stvari u svoje ruke“ i osnivanje ZSO, preko potrebno, pravi i jedini korak za zaštitu osnovnih prava i slobode Srpskog naroda na Kosovu i Metohiji. Dok se između Brisela i Prištine kalkuliše o budućim formalnim ovlašćenjima ZSO, Srbima se i dalje plačka imovina, skrnave hramovi i ukida pravo na privređivanje, obrazovanje i lečenje…

Formiranjem Zajednice Srpskih Opština udarićemo temelje jednog novog demokratskog društva, sa jednakim pravima za sve, u duhu onog društva kako smo inače napravili na lokalnom nivou. Najnoviji politički atak na ministra Ljubomira Marića, predstavnika Srpske liste je samo nastavak kontinuieta satiranja svega što se ,,Srpskim“ zove. Na ovaj način privremene institucije u Prištini pod političkim plaštom sakrivaju svoju nemoć za vođenje politike dostojne društva kakvim se predstavlja. Vlada ,,države u pokušaju“ nije imala sluha za brojne pobleme sa kojima se društvo na Kosovu susreće počev od integrisanja pripadnika civilne zaštite, preko odbrane prava radnika Trepče i drugih javnih preduzeća do zaštite i obnove kulturnih dobara. Osnivanjem ZSO niko ne gubi, Srbi dobijaju zaštitu svojih prava i interesa u osnovi zagarantovanih međunarodnim konvencijama. Pojačaće ekonomiju i privredu sačuvaće svoju kulturu i tradiciju a to može samo da doprinese uspostavljanju zdravog okruženja i unapređenju međuljudskih odnosa i kvaliteta života uopšte.

Ovim putem apelujem na slogu i jedinstvo Srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, punu političku odgovornost i rešenost da se istraje u jasnim ciljevima.

Od međunarodnih oganizacija angažovanih na Kosovu i Metohiji očekujem razumevanje i podršku, a od privremenih institucija u Prištini političku odgovornost i ispunjavanje svojih dogovorenih i zakonskih obaveza.

Zubin Potok 28.12. 2016. g.

Stevan Vulović, Gradonačelnik opštine Zubin Potok