ANTIOKSIDANT BROJ 1

Neki medicinski stručnjaci smatraju ga najvažnijim među antioksidantima. Pošto ga svaka ćelija u organizmu proizvodi, glutation je od izuzetnog značaja za održavanje zdravlja na optimalnom nivou.

 

Glutation (GSH) je antioksidant koji sprečava oštećenja ćelijskih komponenti. Tehnički, glutation nije bitan nutrijent, jer ga naše telo može samo proizvesti od aminokiselina.

glutation

Međutim, on je važan zbog snažne funkcije podizanja imuniteta i činjenice da može veoma uticati na kvalitet našeg života.

Funkcije glutationa

  • Čini lekove lakše varljivim povezujući se zajedno sa njima.
  • Deluje kao pomoćni molekul sa vitalnim enzimima, kao što je glutation peroksidaza.
  • Pomaže u kritičnoj biogenezi trećine svih ljudskih proteina.
  • Smanjuje štetne prirodne agense.
  • Pomaže u proizvodnji vitalne komponente (leukotriena) kod upalnih i hipersenzitivnih reakcija.
  • Nedostatak ovog antioksidanta može se prepoznati kod prevremenog starenja, čestih infekcija, hroničnog stresa i drugih faktora.

Rak i glutation

Zajedničko za osobe koje imaju rak, sidu ili neku drugu ozbiljnu bolest, jeste da sve bez izuzetka imaju manjak glutationa. Razlozi za ovo nisu u potpunosti otkriveni niti potvrđeni, ali je poznato da je glutation izuzetno važan za održavanje zdravlja ćelije.

Prema nedavnim istraživanja, za glutation je otkriveno da snažnije deluje protiv raka nego ranije. Postoje i studije koje porasti raka i neuroloških bolesti pripisuju upravo nedostatku glutationa.

BioImunitet kapi za imunitet i jačanje

BioImunitet kapi za imunitet i jačanje odbrambenih snaga organizma – klikni na sliku i naruči!

Hrana koja podstiče glutation

Zbog svoje važne uloge u prevenciji i upravljanju bolestima, treba se truditi i povećati nivo glutationa u organizmu. Neke namirnice su važan izvor hranljivih materija koje će pospešiti glutation, pa ćemo ih ovde nabrojati.

Kupusno povrće – Važno je uvrstiti namirnice bogate sumporom u svoju ishranu, a to je povrće iz roda kupusnjača. Rukola, brokoli, prokelj i kupus su snažni izvori sumpora i odlični su kada  koncentracija glutationa u jetri i plućima opadne.

Hrana bogata folnom kiselinom – Ove namirnice su najbolji način da se zadrže nivoi glutationa koje proizvodi telo. Pasulj, sočivo, spanać ili špargla su vrhunski izvor bogat folatima.

Hrana bogata selenom – Selen podržava organizam da proizvodi glutation, a takođe funkcioniše i kao snažan antioksidant. Brazilski orah, tuna ili sardine su pravi izbor kada se želi postići povećanje glutationa u telu.

Hrana bogata vitaminima C i E – Vitamin C povećava nivo glutationa u crvenim krvnim zrncima i limfocitima, dok vitamin E štiti enzime glutationa i deluje sa njim kao vitalni antioksidant. Narandže, crvena paprika, kelj, jagoda ili grejpfrut obezbeđuju dobre zalihe vitamina C, dok su badem, krompir, avokado, pšenične klice ili semenke suncokreta odlični kao izvor vitamina E.