PRVI OBROK

Često imamo dilemu oko toga koja je hrana najbolja ujutru za doručak. Da li je svaka hrana na prazan stomak, koliko god bila zdrava, ujedno i korisna za ostatak dana? Stomak ne reaguje na hranu isto kad je pun i kad je prazan.

 

Trebalo bi da dan ne započnemo teškom hranom, već nekim laganim obrokom, ali i takvi obroci umeju da škode zbog određenih jedinjenja koja u sebi sadrže. Jednostavno, oni nisu najpogodniji da se konzumiraju kao prvi obrok.

hrana na prazan stomak

Neke zdrave namirnice ne treba jesti za doručak zbog toga što mogu da izazovu dijareju, kiselinu u želucu, nervozu stomaka i slično.

Pokušaćemo da navedemo najčešće namirnice koje jedemo za doručak, a koje, ili treba jesti ili izbegavati, zbog određenih svojstava koje u to doba dana nikako nisu poželjne za organizam.

Jaja

Brojne studije pokazuju da konzumiranje jaja za doručak smanjuje ukupni dnevni kalorijski unos. Slobodno ih kuvajte ili pržite za prvi obrok.

Paradajz

Jedenje paradajza na prazan stomak može povećati kiselost u želucu zbog taninske kiseline koja se nalazi u njemu. Ovo će povećati rizik od čira na želucu, pa gledajte da izbegavate paradajz za vreme doručka.

Ovsene pahuljice

Ovsene pahuljice su u stanju da formiraju svojevrsni zaštitni sloj na stomaku i time štite stomačne zidove od hlorovodonične kiseline. Zbog toga su uvek odličan izbor za doručak.

Kafa

Ispijanje kafe ili čaja na prazan želudac može dovesti do bolova u stomaku i mučnine. Kao i paradajz, kafa može povećati kiselost u stomaku, pa je bolje izbegavati je u prepodnevnim satima.

Lubenica

Lubenica ima tu moć da hidrira organizam zbog visokog sadržaja vode. Ona u sebi sadrži likopen, koji je odličan za srce, kožu i regulisanje šećera u krvi. Lubenica za doručak? Može!

Bioliver kapi za jetru i holesterol i trigleciride

Bioliver kapi za jetru, visok holesterol, trigleciride i šećer – klikni na sliku i naruči

Ako vam na prazan stomak kada obrok počnete voćem, hlebom, keksom, muslijem ili testetinama (sve su to ugljeni hidrati) apetit počne da raste i ostane otvoren i posle jela, pa vam se jede slatko ili morate da se prejedete da bi ste se zasitili, moguće je da imate insulinsku rezistenciju (predijabetično stanje) ili hiperaktivan pankreas. Šećer iz hrane izaziva povećano lučenje insulina koji dovodi do rasta apetita i potrebe za slatkim.

To stanje mora da se leči pravilnom ishranom i dijetom a od velike pomoći su i BioLiver kapi koje smanjuju šećer i insulin u krvi, pa smanjuju napade gladi.

Citrusno voće

Pomorandže, limun i ostali agrumi mogu izazvati probleme kod osoba koje pate od upale jednjaka, pa ovo voće nije baš najbolji izbor za prazan stomak.

Borovnice

Borovnice su odlične za doručak. One pomažu ubrzanju metabolizma, regulišu krvni pritisak i poboljšavaju pamćenje. Dakle, sve ono što je potrebno organizmu od ranog jutra borovnice umeju da pokrenu i motivišu.

Sokovi

Sokovi, čak i oni sveže isceđeni, brzo obaraju nivo glukoze u krvi, što dalje povećava glad. Izbegavajte ih ujutru!

Orašasti plodovi

Orah, lešnik ili badem smanjuju rizik od čira, jer normalizuju nivo pH vrednosti u stomaku. Takođe, oni će pomoći da ostanete siti duže vremena.

Gazirana pića

Pijenje gaziranih pića na prazan stomak može da smanji snabdevanje krvi u stomaku i da ošteti sluzokožu. Generalno, gazirana pića treba izbegavati tokom celog dana.

Heljda

Heljda kao žitarica poboljšava varenje, a sadrži gvožđe, kao i brojne vitamine i proteine. Siguran izbor za prazan stomak.

Začinjena hrana

Začini mogu pospešiti proizvodnju želudačne kiseline i oštetiti sluzokožu želuca ako se konzumiraju natašte.

Med

Med može da poboljša rad creva, varenje, imuni sistem, ali i da pomogne telu da se oslobodi od virusa i bakterija. Parče integralnog hleba namazanog medom nije loše za prvi dnevni obrok.

Jogurt

Visoka kiselost na prazan stomak smanjuje sve prednosti bakterija mlečne kiseline koje se nalaze u jogurtu, tako da on nije dobar izbor.

Palenta

Kaša od kukuruznog brašna pomaže u eliminisanju teških metala u ćelijama i tkivima, a osim toga, ona reguliše i crevnu mikrofloru. Doručkujte palentu i nećete pogrešiti!

Cene BioLiver kapi su (cena proizvoda + ptt trošak):

1 bočica – 1000 dinara plus 240 dinara poštarina

2 bočice – 1700 dinara plus 260 dinara poštarina

3 bočice – 2400 dinara plus 370 dinara poštarina

4 bočice – 3000 dinara plus 390 dinara poštarina

Kapi možete naručiti putem sajta www.prirodanadar.rs ili putem maila  [email protected] odnosno telefonom  065 970 7777