ZIMSKA NEGA NOKTIJU

U danima kada temperature vazduha naglo padaju, potrebno je voditi računa o noktima. Do njihovog boljeg zdravlja mogu vas dovesti saveti za jače nokte, koji na jednostavan način govore o tome kako se treba posvetiti krajevima prstiju. Tu su i recepti za tri ojačivača noktiju, koja su nastala na prirodnoj osnovi.

 

Nokti mogu da oslabe ukoliko su izloženi prekomernim količinama vode, raznim hemikalijama i lošim vremenskim prilikama. Ponekad, slabi nokti mogu da pokažu znake promene u svojoj boji, tako što požute.

saveti za jače nokte

Ako želite da vaši nokti budu što zdraviji, da rastu pravilno i ne lome se, jedna od opcija su ojačivači noktiju.

Međutim, pre kupovine ovih sredstava, podelićemo sa vama savete oko čuvanja noktiju i njihovog jačanja tokom hladnog perioda godine, a uz to i dati vam tri jednostavna recepta da kod kuće sami napravite ojačivač noktiju na bazi potpuno prirodnih sastojaka.

Saveti za jače i zdravije nokte

Ne grizite nokte, jer to dovodi do lakšeg lomljenja, javljanja zanoktica i razvijanja infekcije u uglovima nokta.

– Izbegavajte preteranu upotrebu vode. Kada su ruke stalno u vodi, nokti postaju slabiji i lakše pucaju.

– Posvetite se svojim noktima bar jednom nedeljno. Redovnim manikirom bićete sigurni da su vaši nokti zdravi. Svakodnevna blaga hidratacija zanoktica je takođe veoma važna.

– Jedite više proteina. Dobro izbalansirana ishrana je veoma važna za celokupno zdravlje, pa i zdravlje vaših noktiju. Proteinima bogata ishrana pomoći će izgradnji snažnih noktiju koji se mnogo teže lome.

Vitamini su važni. Poznato je da su suplementi biotina odlični za nokte. Kapsule vitamina E se takođe preporučuju kada je reč o zdravlju noktiju.

– Nosite rukavice pre izlaska na hladnoću. Niske temperature tokom zime mogu ozbiljno da osuše i pogoršaju stanje noktiju.

– Izbegavajte opasne hemikalije u sredstvima za lakiranje ili sređivanje noktiju. Preparati za nokte koji sadrže toluen ili smole formaldehida treba izbegavati.

Biobalsam biljna krema za opekotine Priroda na Dar

Moćna i delotvorna biljna krema za zanoktice, čiriće, čmičak, gljivice – klikni na sliku i naruči

– Ne zaboravite da koristite gumene rukavice dok radite sa hemikalijama. One će obezbediti zaštitu od lomljenja i nadraživanja noktiju, jer su sredstva za čišćenje puna štetnih supstanci.

– Korišćenje kreme za ruke u vreme hladnih dana je obavezno. Kada ste sigurni da su vam ruke dobro hidrirane, nokti će vam duže ostajati sveži i zdravi.

– Redovno masirajte zanoktice, jer ćete tako dovesti krv u područje nokta, a time i pospešiti zdraviji rast noktiju.

– Koristite turpije za nokte, jer turpijanjem možete da izgladite njihove ivice i time sprečite dalju štetu noktima koja kreće od neravnih ivica.

– Pre nego što noktima nešto otvorite, zagrebete ili odlomite, imajte na umu da se nokti nikada ne mogu koristiti kao alat. Uvek je bolje to uraditi nožem, makazama ili otvaračem.

– Koristite ojačivače noktiju. Mnogi proizvođači lakova za nokte uvrstili su u ponudu i ojačivače, ali snagu svojih noktiju možete pospešiti i sasvim prirodnim preparatima, koje možete napraviti kod kuće. Dajemo vam recepte za tri prirodna ojačivača noktiju.

Sredstvo za jače nokte br. 1

U posudu pomešajte kašiku soka od limuna sa 3 kašike maslinovog ulja. Zagrejte ovu smesu samo malo (10-15 sekundi u mikrotalasnoj pećnici), a zatim promešajte kašikom.

Pomoću čiste vate nanesite ovaj ojačivač na sve svoje nokte, a postupak ponovite svako veče pre spavanja.

Sredstvo za jače nokte br. 2

Jednu kašičicu ulja pšeničnih klica, 2 kašičice soli i 2 kašičice ricinusovog ulja stavite u jednu bočicu, pa je onda zatvorite. Protresite bočicu svaki put pre upotrebe.

Štapićem za uši nanesite na nokte ovu tečnost u malim količinama, pa ostavite tako da deluje oko 5 minuta. Pomoću vate obrišite ostatke tečnosti.

Sredstvo za jače nokte br. 3

Dve kašičice morske soli, 1/3 kašičice soka od limuna, 1/3 šolje bademovog ulja i 2-3 kapi ulja čajevca sipajte u posudu.

U tu posudu potopite nokte i držite oko 5 minuta, pa ih isperite hladnom vodom. Komad vate natopite kokosovim uljem i umasirajte ga nežno u nokte i zanoktice.