LJUBAV I UMETNOST

Ukrajinska umetnica Ksenija Simonova, oduševljena Srbijom i dirnuta njenom istorijom, ilustrovala je njen delić “naslikavši” motive iz srpskih pesama.

 

Mlada Ksenija Simonova je inače Ruskinja s Krima, a poznata je po svojim delima od peska. Ovog puta u središtu njenog interesovanja našla se Srbija.

ksenija simonova

Animacije Ksenije Simonove predstavljaju prava mala umetnička dela koja obuhvataju likovne, muzičke i dramske elemente.

Najnovija peščana animacija koju je uradila oslikava Srbiju, a Simonova je ovo umetničko delo napravila uz pesme “Tamo daleko” i “Đurđevdan”. Umetnica je kroz višeminutnu pešanu animaciju otkrila kako je doživela Srbiju.

“Ova animacija od peska je posvećena Srbiji i oslikava istoriju, dramu i ljubav prema životu koja tinja u svakom Srbinu. Napravila sam je nakon putovanja u Srbiju, kada sam se iskreno zaljubila u ovu zemlju“, napisala je Simonova.

Ksenija Simonova rođena je u krimskom gradu Jevpatorija, 22. aprila 1985. godine. Ona je ruska slikarka i grafičarka, ali je najpoznatija po crtanju na pesku. Pobednica je TV takmičenja “Ukrajina ima talenat” 2009. godine. Ksenija je ljubav prema umetnosti nasledila od majke. Želela je da se bavi nekom novom vrstom umetnosti, za koju joj neće biti potrebne ni olovke ni boja. Tada je otkrila umetnost crteža na pesku. U početku joj je bilo vrlo teško. Tražila je odgovarajući pesak za rad sve dok njen suprug Igor jedne večeri nije na internetu naišao na vulkanski pesak. Ksenija stalno u intervjuima ističe da je preko dana bila obična majka koja vodi brigu o svom detetu i porodici, a noć je koristila za vežbanje i pravljenje peščanih crteža.

Trenutak kada je pobedila u rijaliti šouu “Ukrajina ima talenat” promenio joj život. Publiku je fascinirala svojim brzim pokretima ruke, uz pomoć kojih stvara slike. Njene peščane animacije zasnovane su na stalnim transformacijama slika, koje pričaju priče. Čitav performans je propraćen muzikom, što Ksenijinom radu daje dodatnu emotivnu notu.

U VIDEO prilogu pogledajte ovo delo Ksenije Simonove!