LEPOTE SRPSKIH PARKOVA

Učinilo nam se da su parkovi u Srbiji na trenutak izgubili dušu. Sedenje na klupi sa potpuno nepoznatom osobom, koja bi za nekoliko trenutaka podelila sa vama najveću tajnu, skrilo se ispod maske otuđenosti.

A onda su, feniksovski, parkovi širom Srbije vaskrsli, i energija satkana od dece koja trčkaraju, penzionera sa šahovskim tablama, automobilima, golubovima, vratila se nekako najednom, kao što je i nestala. Istina, teftere i naliv pera Mome Kapora u beogradskim parkovima, zamenili su laptopovi, ali je ideja o tom statičnom posmatranju gradske dinamike, ostala u onim večitim sanjarima, koji i danas beleže gradski puls. Prenosimo vam utiske o različitim gradskim parkovima širom Srbije, a vi ih, kada budete u mogućnosti posetite, ili nam u međuvremenu javite utiske o nekim novim. Parkovi su, ne zaboravite to, urbane oaze, arterije i vene skutane među sivilima asfalta i fasada. Zato ih nikada ne zanemarujte.

Prestonički šmeker

Smešten direktno iznad ušća Save u Dunav, najveći i najznačajni park u Beogradu jeste Kalemegdanski park. Beogradska tvrđava nalazi se na uzvišenju iznad ušća, a park koji odiše gradskim duhom, može se pohvaliti brojnim bistama poznatim piscima i naučnika, pa je šetnja kroz njega svojevrsna poseta muzeju na otvorenom. Nadomak parka nalazi se i beogradski Zoo vrt, idući ka severo – istočnoj strani. Spomeni i uspomene koje ovaj park krije povezuju priče velikana sa običnim, nevidljivim svetom diskretnih heroja. Ukoliko se ikada nađete u Beogradu, preporučujemo vam da sebi obezbedite prenoćište i obiđete još i Tašmajdanski park, Pionirski, Karađorđev park, kao i Topčiderski park. Osim toga, Beograd pruža neisrpan kulturni i zabavni sadržaj pa je boravak u nekom od beogradskih apartmana pravo iskustvo za višednevno ispitivanje njegovih mogućnosti.

Omiljeno iz Banata

Iako se nekada na ovom mestu okupljao samo svet činovnika Gradske kuće, danas je Gradski park u Zrenjaninu dostupan svima. Ovaj reprezentativni primerak zelenila, nazvan još i Gradska bašta, nalazi se u samom centru Zrenjanina. Oformljen je nakon dogradnje bočnog krila Županijske zgrade, negde krajem devetnaestog veka. Bogate cvetne površine, zelenilo, paviljon za koncerte, fontana, i skulpture čine park jednim od najlepših mesta. Osim što se ovde organizuju brojne kulturne manifestacije, izvanredan je i za dnevne meditacije, i odmor od svakodnevice, a društvo će vam uvek praviti znatiželjni paunovi.

Veliki park u Kragujevcu

Mesto gde je sigurno svaki Kragujevčanin, ali i onaj koji je u Šumadiju došo zbog posla ili užitka, proveo bar deo dana. Nazvan ovako, baš zbog toga što i jeste veliki, ovaj park čeka na renoviranje. Premda mu ni danas ne fali duše, ipak će mu inovacije doneti na osavremenjivanju šarma koji odavno nosi. Ideja je da se park spoji sa spomen – parkom, pa da čitav kompleks, zajedno sa stadionom “Čika Dača“, bude kompleks za kulturu i sport.

Eh, taj Dunavski

Ko god je šetao Novim Sadom i reč Dunavski park akcentovao pred Novosađanima na slog “DU“, bio je opomenut da se ime parka izgovara DuNAvski. I da, to pravi izvesnu distinkciju u odnosu na sve ostale parkove blizu Dunava. Ovaj park za vreme čuvenog EXIT – a vrvi od turista, a omiljen je i među lokalcima, tokom čitave godine. Travnjaci, spomenik Đuri Jakšiću, labudovi, fontana. Da, i nas hvata želja da odmah odemo u Novi Sad. Makar još jednom.

Omiljeni drug niške dece

Svaki Nišlija pamti dane provedene u parku “Čair“. Blizina stadiona gde je “Real sa Nišave“ harao osamdesetih, bazena, klizališta i čuveno igralište za decu, daju ovom parku poseban sportski šmek. Mnogi su tamo naučili da hodaju, voze biciklu, rolere. I danas, starije Nišlije sa zadovoljstvom tamo otvore novine, i prepuste se uživanju dok unuci rade isto ono što su kao dečaci, junaci trećeg doba proživljavali tu.