SMRT UZ HILJADE REZOVA

Metoda nehumane egzekucije u Kini bila je na snazi sve do početka prošlog veka. Lingči je bio način da se života liše veleizdajnici ili oceubice, što je u Kini onog doba bio dovoljan povod za smrtnu kaznu.

 

Lingči ili Leng če, što bi u prevodu s kineskog značilo “smrt uz hiljade rezova”, bila je brutalna metoda egzekucije u Kini.

lingči

Ona je bila praktikovana od oko 900. godine naše ere, pa sve do 1905. godine, kada je stavljena van zakona zbog svog izrazito nehumanog karaktera. Lingči je bio primenjivan takođe i u Vijetnamu, kao i u drugim regionima na Dalekom istoku.

Proces lišavanja života po metodi lingči značio je da se žrtva veže za drvenu gredu koja je ukopana u zemlju. Egzekutor priđe žrtvi koja stoji vezana i uz pomoć veoma oštrog noža skida delove kože i tkiva sa njenog tela. Vrlo namerno, kako žrtva ne bi prerano izdahnula, njen dželat nožem pravi plitke rezove i onda se ona dugo bori dok sasvim ne izdahne.

Sporo izvršavanje smrtne kazne bilo je nepodnošljivo za onoga nad kojim se izvršava čin egzekucije, ali i za posmatrače. U to vreme, ako bi im se posrećilo, porodice nekih žrtava podmitile bi dželata da skrati muke njihovom najmilijem, tako što bi je ubo oštricom sečiva direktno u srce. Ukoliko je mito bogatiji, dželat je pribegavao opijumu koji bi ponudio žrtvi da popije i otruje se.

Jedan od čuvenih kineskih pobunjenika onog vremena Ma Hualong pogubljen je na ovaj način 1871. godine zbog građanskih nemira koje je predvodio u severozapadnoj Kini. Okrutno izvršenje smrtne kazne metodom lingči bilo je rezervisano za one koji su bili odgovorni za veleizdaju, oceubistvo i druge vidove teških zločina.

Ceo koncept lingči u područjima gde se primenjivao nije bio standardizovan. Njegovo trajanje, način sečenja, kao i intenzitet zavisili su od regiona gde su se ubistvo ili izdaja dogodili. Naravno, sve ovo zavisilo je i od samilosti dželata i toga koliko je bio podmitljiv da bude “nežan” kao izvršitelj kazne.

Istoričari i dalje raspravljaju o tome koliko rana je jedan osuđenik lingči metodom trebalo da primi pre nego što bi podlegao povredama. Neki tvrde da su žrtve umirale 15 minuta posle prvog zasecanja, dok drugi smatraju da ovo mučenje može da traje satima kao lagana smrt koja nastupa u teškim bolovima.

U svakom slučaju, lingči je jedan od najbrutalnijih i najgorih načina izvršenja smrtne kazne koji je ikada bio primenjivan.