IZ DRUGOG UGLA

Mnoge činjenice o Siriji ostaju zatrpane pod velom propagande koja se vodi protiv ove bliskoistočne države. Neke od njih zaista su neverovatne, počev od one da je Sirija jedina arapska zemlja sa sekularnim ustavom, preko toga da je iz nje poteklo pet poglavara rimokatoličke crkve, pa do toga da je ona jedina arapska zemlja koja ništa ne duguje MMF-u.

 

Sirija, službeno „Sirijska Arapska Republika“, „zaglavila“ je u ratu koji traje već nekoliko godina i danas je devastirana i uništena zemlja, najmanje svojom krivicom. U najboljem slučaju trebaće joj nekoliko decenija da se oporavi.

činjenice o siriji

Propagandna mašinerija Zapada stvara samo one loše slike o ovoj zemlji, ostavljajući u zabludi sve nas koji o Siriji ne znamo skoro ništa, da je istina sve ono što se piše o njoj i njenom vođi Bašaru Al Asadu.

Sirija je do 2011. godine bila zemlja velike kulture, gde su muslimani, hrišćani i druge etno-religijske grupe živele zajedno i međusobno se poštovale.

U sledećih 12 činjenica, imaćete priliku da upoznate jednu drugačiju, manje poznatu stranu ove zemlje, koja je vrlo različita od ostalih arapskih država. Neke od njih deluju zaista neverovatno!

1) Sirija je oduvek bila otvorena prema društvu i zapadnoj kulturi kao nijedna druga arapska zemlja.

2) Sirija je jedina arapska zemlja sa sekularnim ustavom. Islamski zakon je protivustavan.

3) Pre 2011. godine, Sirija je bila jedina zemlja u regiji bez ratova i unutrašnjih sukoba.

4) Sirija je jedina zemlja koja je prihvatila iračke izbeglice bez ikakve diskriminacije – političke, verske ili društvene.

5) Porodica sirijskog predsednika Bašara Al Asada pripada alavitima, ogranku šiitskog islama.

6) Čak pet papa bilo je sirijskog porekla. Verska tolerancija u toj zemlji je jedinstvena u svetu.

7) Oko 10 odsto stanovništva Sirije pripada jednoj od mnogih hrišćanskih crkava u zemlji. U ostalim arapskim zemljama hrišćanska populacija broji manje od 1 odsto.

8) U Siriji žene nisu u obavezi da se pokrivaju ni burkom ni čadorom.

9) Sirijske žene u zdravstvu i obrazovanju imaju jednaka prava kao i muškarci.

10) Sirija je jedina mediteranska zemlja koja je još uvek vlasnik svojih naftnih kompanija, jer vlada te zemlje nije htela da ih privatizuje.

11) Sirija ima naftne rezerve od 2.500 miliona barela, čija je eksploatacija rezervisana za preduzeća u državnom vlasništvu.

12) Sirija je jedina arapska zemlja koja ništa ne duguje Međunarodnom monetarnom fondu.