BREND SA CETINJA

Crnogorci su zaštitili svoj prvi proizvod. U pitanju je Njeguški pršut, koji se može proizvoditi isključivo na teritoriji Njeguša. Specifičnost ovog proizvoda od sada mora biti uslovljena geografskim okruženjem, veštinama i dokazanom tradicionalnom metodom proizvodnje.

 

Njeguški pršut prvi je crnogorski proizvod koji je nacionalnim zakonodavstvom zaštićen kao oznaka kvaliteta.

njeguški pršut

Kako je objavljeno na sajtu crnogorskog Ministarstva poljoprivrede, proceduru zaštite pokrenulo je i u saradnji sa resornim Ministarstvom realizovalo Udruženje proizvođača njeguških specijaliteta sa Cetinja.

Prvi zaštićen proizvod za Crnu Goru predstavlja značajan korak na putu zaštite malih proizvođača i tradicionalnih metoda proizvodnje, kao i zaštite od zloupotreba i imitacija u sektoru proizvodnje hrane.

Proizvod koji će nositi zaštićen naziv „Njeguški pršut“ definisan je kao „trajni suhomesnati proizvod od svinjskog buta bez nogice, sa kosti, kožom i potkožnim masnim tkivom, bez karličnih kostiju, suvo soljen morskom solju, dimljen sporim sagorevanjem suvog bukovog drveta i podvrgnut procesu sušenja i zrenja u trajanju od najmanje devet meseci“.

Prema proizvođačkoj specifikaciji, proizvod koji se može označiti kao „Njeguški pršut“ moguće je proizvoditi na teritoriji Njeguša.

Unutar Njeguša uključena su sledeća sela: Dugi do, Erakovići, Raićevići, Kopito, Vrba, Mali i Velji Zalazi, Žanjev do, Mirac i Majstori, kao i zaseoci Bukovica, Podi, Velji kraj, Čavori i Krstac.

Njeguški pršut ima dugu reputaciju na crnogorskom i drugim tržištima. Zaštita ovog naziva kao geografske oznake prvi put je bila pokrenuta u Saveznom zavodu za intelektualnu svojinu državne zajednice Srbije i Crne Gore.

Kako se dodaje, intenzivno se radilo na edukaciji proizvođača koji brzo usvojili nova znanja i pripremili se za novi oblik zaštite.

Udruženje proizvođača njeguških specijaliteta sa Cetinja zvanično je 29. februara ove godine pokrenulo proceduru zaštite naziva, tako što su Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja dostavili zahtjev za registraciju geografske oznake za “Njeguški pršut”.

Usledila je zahtevna procedura razmatranja usklađenosti zahteva sa Zakonom o oznakama porekla, geografskim oznakama i oznakama garantovano tradicionalnih specijaliteta poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, ističe se u saopštenju.

Nakon pozitivne ocene Ministarstva, u oktobru su u Službenom listu objavljeni Zahtev i Proizvođačka specifikacija „Njeguškog pršuta“.

U procesu zaštite, najzahtevniji deo predstavlja pisanje adekvatne proizvođačke specifikacije jer se u tom dokumentu do detalja opisuje proizvod i način proizvodnje.

To mora biti proizvod koji ima dokazanu reputaciju i istoriju, a specifičnost proizvoda mora biti uslovljena geografskim okruženjem, veštinama ili dokazanom tradicionalnom metodom proizvodnje.

Izvor: Tanjug.rs