OVAKO JE POČELO…

Dok je internet bio u svom zamahu, nastao je prvi viralni video i to sasvim slučajno. On je popularizovao pesmu koja je lajtmotiv, a danas izgleda kao nešto originalno, u doba kada su video snimci neodvojivi deo svih internet platformi.

 

U vremenu pre pojave Youtube-a, kao najpoznatijeg sajta za emitovanje video klipova, i dok je internet još uvek bio u povoju, bilo je skoro nezamislivo gledati video sadržaj na internetu onakav kakav nam je danas dostupan i uobičajen.

prvi viralni video

Međutim, onda se pojavio Geri Brolsma, veb dizajner iz Nju Džerzija, koji je jednostavno doneo revoluciju u snimanju internet video klipova. On je jednog dana odlučio da uključi svoju kameru i snimi sopstvenu obradu tada veoma popularne pesme „Dragostea Din Tei“. Ova pesma moldavskog benda O-Zone postala je viralni hit zahvaljujući upravo ovom momku, koji je, nesvestan te činjenice, snimio prvi viralni video snimak u istoriji interneta, a pesma postala planetarno popularna.

U to vreme bilo je nepojmljivo očekivati da bilo šta osim arhaičnih i sada prevaziđenih gifova postane popularno na internetu, a onda se krajem 2004. godine pojavio Brolsma, koji je internet preokrenuo za 180 stepeni. Uskoro je ovaj video uklonjen sa Newsground-a, kreativne platforme koja je dopuštala deljenje raznovrsnih sadržaja posetilaca, ali ponovo je dospeo na internet prostranstva kada je prvi put zaživela YouTube platforma, postavši tako i jedan od prvih videa u istoriji najpopularnijeg video servisa na svetu.

Posebno je bilo zanimljivo videti simpatičnog tinejdžera, koji se u potpunosti razlikuje od tadašnjih zvezda, kako postaje popularna ličnost i dospeva na naslovnice magazina, a čak je bio gost poznatih emisija kao što je Good Morning America, The Tonight Show, pa je jedno vreme bio i na vrhu VH1 liste top 40 internet superzvezda.

Danas, kada su video snimci sastavni deo svih društvenih mreža i video poziva, ovo je nešto obično i svakodnevno, ali pre 12 godina videti nekog da snima video od minut i po sa kamerom od pet dolara je bilo nešto nezamislivo, zbog čega je Brolsmina „Numa Numa“ postala vanvremenski hit.

Ovako je izgledao taj VIDEO!

Izvor: Radiosarajevo.ba