POČAST UMETNOSTI

Svojim umetničkim angažmanom, ansambl „Aleksandrov“ dao je veliki doprinos negovanju autentične ruske tradicije i svetske kulturne baštine.

 

Članovi ruskog vojnog ansambla „Aleksandrov“, njih 64, bili su u avionu Tupoljev TU-154 koji se jutros srušio u Crno more, na letu iz Sočija ka ruskoj vojnoj bazi u Latakiji u Siriji.

aleksandrov

Svi oni krenuli su u rusku bazu Hmeim, gde je trebalo da učestvuju u proslavi Nove godine grupe pripadnika ruskog vazduhoplovstva u Siriji. U avionu je u trenutku nesreće bilo 92 osobe, a među putnicima, osim članova ansambla “Aleksandrov” nalazili su se i novinari, humanitarci i pripadnici vojske. Niko od njih nije preživeo ovaj pad.

Svetski poznati i priznati ansambl “Aleksandrov” nastao je kao hor ruskih vojnih snaga. Osnovan je 1928. godine, a nosi ime po prvom upravitelju i tvorcu himne Sovjetskog Saveza.

Osim rodoljubivih, ovaj ansambl izvodi i pesme o ljubavi, prijateljstvu, odanosti… „Aleksandrov“ sačinjavaju izuzetni umetnici solisti, hor, orkestar i igrači, a u svom sastavu broji ukupno 146 članova.

U celom svetu, ovaj ansambl stavljaju u rang sa ruskim znamenitostima poput Boljšoj teatra, Ermitaža, Tretjakovske galerije i Muzeja dijamanta moskovskog Kremlja.

Hor izvodi programe na gotovo svim jezicima sveta, uključujući i kineski, indijski ili turski, a nekoliko puta već je nastupao u Srbiji pred beogradskom publikom. Osim standardnog repertoara ruskih pesama, hor “Aleksandrov” uvek u program uvrsti popularne pesme države u kojoj gostuje.

Poslednji put je u Beogradu nastupio 2015. godine u Domu sindikata, što je bio ukupno jedanaesti po redu koncert ovog ansambla u srpskoj prestonici. Tada je publika uživala u pesmama poput „Oči čornije“, „Kaćuša“, „Kaljinka“, a posebno iznenađenje je bila i numera „Tamo daleko“.

VIDEO prilozi su podsećanje i svojevrstan omaž divnoj muzici i igri ansambla “Aleksandrov”, koji je uveseljavao brojnu publiku širom sveta.

Neka je večna slava i HVALA!

Koncert u Sava Centru, oktobar 2010 – vojni orkestar i hor „Aleksandrov“ izvodi „Tamo daleko“

Koncert u Sava Centru, oktobar 2010 – vojni orkestar i hor „Aleksandrov“ izvodi „Hriste Bože“, temu iz „Boja na Kosovu“

Nastup u revijalnom delu Evrovizije, održanoj u Moskvi 2009. godine

Dva nastupa iz 2016. godine