POSNA ČORBA OD SUVIH ŠLJIVA

Bez mesa, ali ukusna čorba od suvih šljiva odlična je za zagrevanje u hladnim, zimskim danima. Sušene šljive odlične su za detoksikaciju organizma, a pokazuju se i dobrim saveznikom u jačanju kostiju, što je veoma važno kako bi se sprečili lomovi. Neobičan ukus prijaće onima koji vole da eksperimentišu u kuhinji.

čorba od suvih šljiva

Sastojci:

10-15 suvih šljiva
2 manje šargarepe
glavica crnog luka
2 dl ulja
kašika brašna
koren celera
list lovora
so
biber

Način pripreme:

Šargarepu narendati, luk i koren celera sitno iseckati i na 1 dl ulja dinstati 10-15 minuta. Zatim naliti litar vode i kuvati oko pola sata, dok povrće dobro ne omekša.

U drugu posudu staviti suve šljive koje su prethodno dobro oprane i kuvati ih u vodi. Da bi upijeni dim iz suvih šljiva sasvim iščezao, vodu u kojoj se kuvaju suve šljive u toku kuvanja menjati više puta.

Kuvane šljive procediti, oprati, izvaditi koštice i iseckati na sitne komadiće. Tako isečene šljive dodati u posudu u kojoj je prethodno kuvano povrće.

Napraviti zapršku od 1 dl ulja i kašike brašna i naliti je u čorbu. Na taj način se dobije gustina, lep izgled i ukus čorbe. Na kraju posoliti po ukusu, dodati biber i lovorov list. Služiti toplo.

Prijatno!