UMOR I VOLAN

Pospanost tokom vožnje opasna je kao i vožnja pod dejstvom alkohola. Pospan vozač je pretnja u saobraćaju jer najčešće negira znakove upozorenja koji mu sugerišu da mu se spava. Bez najmanje 7 sati sna ne treba sedati za volan, kažu stručnjaci.

 

Mnogi vozači misle da mogu da se izbore sa situacijom za volanom kada osete da se njihovi kapci spuštaju ili im glava pada prema napred. Pospanost može sustići čak i najboljeg vozača, ali uobičajeni trikovi koje bi on u tom slučaju uradio su ispijanje velike šolje kafe, pojačavanje jačine zvuka na muzičkom uređaju ili otvaranje prozora na trenutak kako bi ušao svež vazduh. Ipak, sve ovo neće ukloniti opasnost u kojoj se vozač nađe kada je premoren do granice pospanosti.

pospan vozač

Iako vožnja u stanju pospanosti na prvi pogled ne zvuči jednako ozbiljna kao vožnja u pijanom stanju, novi izveštaj Fondacije za bezbednost saobraćaja Američke automobilske asocijacije (AAA) utvrdio je da je vozač koji je spavao manje od šest sati pod identičnim rizikom od nastajanja sudara kao i onaj koji je pijan. Osim toga, u ovom izveštaju se otkriva da vozači koji spavaju samo pet ili šest sati dnevno imaju dvostruko veći rizik da budu izazivači saobraćajne nesreće.

“Ako niste spavali sedam ili više sati u periodu od 24 sata pre sedanja za volan, stvarno ne bi trebalo da krećete na put”, kaže Džejk Nelson, direktor za bezbednost saobraćaja pri AAA.

Lišavanje sna i rizik od nesreće

Za svoje istraživanje, AAA je koristila podatke zasnovane na izjavama 7.234 vozača koji su bili saučesnici u nesrećama između jula 2005. godine i decembra 2007. godine. Svaka nesreća, uključena u ovo istraživanje, podrazumevala je najmanje jedno vozilo koje je odneto sa lica mesta, što je rezultiralo i aktiviranjem hitne medicinske pomoći koja je na tom mestu intervenisala.

Kao deo studije, vozači su bili ispitivani o broju sati koje su proveli spavajući, uključujući i dremke ako su bile duže od 30 minuta, u periodu od 24 sata pre nesreće. Osim ovoga, oni su bili ispitivani i o nekim drugim faktorima koji su mogli doprineti nesreći, kao što su mehanička oštećenja, greške koje su počinili vozači ili vremenske prilike.

Istraživači su u ovoj studiji otkrili da su šanse svakom vozaču da prouzrokuje sudar bile značajno povećane ukoliko je on spavao manje sati. Oni su našli da je 1,3 puta povećan rizik od saobraćajnih nesreća ako je vozač imao 6-7 sati sna, 1,9 puta ako je spavao 5-6 sati, a čak 4,5 puta veći rizik ako je spavao 4-5 sati tokom prethodna 24 časa od trenutka nezgode. Međutim, najveći procenat vozača koji su bili uključeni u sudare imali su manje od četiri sata sna, što povećava rizik čak 11,5 puta!

Koji su znaci upozorenja?

Danas je postalo veoma teško održati ravnotežu između posla i života. Mnogi se bore da stignu sve da obave tokom dana, pa zbog toga često žrtvuju san kako bi sve postigli. Prema analizi Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), jedan od tri Amerikanca ne dobija dovoljno kvalitetnog sna na dnevnom nivou, koji tako ne samo da stavljaju svoje živote u opasnost, već i živote drugih učesnika u saobraćaju.

Dok većina vozača priznaje opasnost vožnje u pospanom stanju, jedan od troje njih priznaje da se nalazio u takvom stanju tokom vožnje u proteklih mesec dana.

Posebni znaci upozorenja koji govore vozaču da je pospan dok vozi su oči koje se sklapaju, konstantno zevanje, kljucanje glavom, prelaz preko obeležene trake tokom vožnje i “amnezija” o poslednjim kilometrima.

Uprkos svim ovim jasnim znacima koje vozač može lako da prepozna kod sebe, polovina vozača koji su učestvovali u sudarima izazvanim njihovom pospanošću tvrdili su da nisu osećali pospanost pre nego što su zaspali za volanom.

Zato je za bezbednu vožnju od ključnog značaja da se da prioritet spavanju pre kretanja na put i obaveznom realnom prosuđivanju znakova upozorenja svaki put pre nego se sedne za volan. Vozačima se za potpuno izbegavanje pospanosti tokom vožnje preporučuje sedam do devet sati sna u vremenu od 24 časa pre kretanja na put.