OBEĆANJE

Državni sekretar Dragan Todorović i ministarka Ana Brnabić posetili su Udruženje „Kosmetske žrtve“. „Razumemo probleme“, rekli su Todorović i Brnabićeva, izrazivši spremnost da se pomogne porodicama kidnapovanih i ubijenih sa Kosova i Metohije.

 

Na poziv predsednika Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih 1998-1999-2000… na Kosovu i Metohiji, Sima Spasića, u spomen-sobu „Kosmetske žrtve“ došao je državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Dragan Todorović i razgovarao sa članovima porodica o njihovim pravnim, statusnim i finansijskim problemima.

razumemo probleme

Ministarka Ana Brnabić u obilasku spomen-sobe

Udruženje je istaklo kao najizraženiji pravni problem nedostatak zakona o regulisanju prava civilnih, ratnih, predratnih i poratnih žrtava, koji imaju sve zemalje bivše SFRJ osim Republike Srbije. Članovi Udruženja su upoznali Todorovića i sa svojim ličnim problemima.

todorovic

Državni sekretar Dragan Todorović

Dragan Todorović je, između ostalog, rekao:

„U ovom trenutku ja mogu da izrazim spremnost, želju i volju da pomognem onoliko koliko je u mojoj moći da dođe do usvajanja odluka o vašim pitanjima na nivou izvršne vlasti i parlamenta. Ovaj susret sa vama neće biti jedini, ali nije moguće samo preko Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja rešavati ove probleme. A zakonski okviri ostaju da se reše na nivou države. Ukoliko mi kao država ne vodimo računa o vama koji ste izgubili svoje najmilije i koji ste u najtežoj situaciji onda ne možemo da očekujemo ni boljitak za nas same i za našu decu“.

Istog dana u popodnevnim časovima, Udruženje je posetila i Ana Brnabić, ministarka državne uprave i lokalne samouprave u Vladi RS, koja je razgledala spomen-sobu u palati Beograd („Beograđanka“), u kojoj stoje fotografije više od 2.500 kosmetskih žrtava.

Simo Spasić je upoznao ministarku sa naporima Udruženja da saznaju istinu o kidnapovanim i ubijenim Srbima, Romima, Gorancima, Muslimanima i lojalnim Albancima na Kosovu i Metohiji, žrtvama zločinačke OVK.

On je istakao da su porodice kidanpovanih, nestalih i ubijenih u najtežem položaju od svih onih kojima su ugrožena ljudska prava.

Ministarka Brnabić je podržala zahtev porodica da Republika Srbija zakonom reguliše prava civilnih, predratnih, ratnih i poratnih žrtava i napomenula da će o tome razgovarati sa ministrom Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandrom Vulinom.

Autor: Slavica Đukić