PRILIKA

Zbog sve starije populacije, mnoga manja mesta među kojima je i jedno selo u Nemačkoj, došla su u situaciju da zatvore škole jer nemaju dovoljno učenika. Čelnici Otenštajna pozivaju mlade bračne parove s decom da se dosele u ovo mesto gde će imati prijatan i miran život, ali pod jednim uslovom.

 

Kako piše „Financial Times“, nemačke vlasti poslednjih decenija intenzivno rade na privlačenju mladih porodica iz drugih zemalja kako bi rešili sve izraženiji problem starenja.

selo u nemačkoj

Prema poslednjim podacima Ujedinjenih nacija (UN), broj stanovnika u zemlji do 2050. godine biće smanjen na 74,5 miliona.

Procenat Nemaca do 15 godina mogao bi pasti na 13 posto, što bi bilo među najmanjim brojem mladih u jednoj zemlji u svetu. Broj osoba u Nemačkoj iznad 60 godina, prema procenama, mogao bi porasti sa 27 na 39 posto.

“Demografske promene su jedan od najvećih izazova Nemačke”, rekao je ranije ove godine Volfgang Šojble, ministar za finansije.

Nemačke vlasti smatraju kako bi prihvatanjem mladih bračnih parova s decom mogli bar donekle rešiti problem u vezi sa sve starijim stanovništvom.

I na sajtu Nemačke ambasade u Sarajevu stoji da Gradska uprava sela Otenštajn zaista poklanja opštinske parcele mladim porodicama sa decom. Međutim, ove porodice moraju u periodu od tri godine graditi na parceli i snositi troškove priključaka koji nisu beznačajni (priključak za vodu, kanalizaciju, struju, gas, telefon, pristupni put itd.).

Uostalom, izgradnja kuće u Nemačkoj kao i troškovi života generalno – nisu jeftini. U Otenštajnu i okolini ima mnogo slobodnih radnih mesta (npr. u oblasti medicinske nege, gastronomije i zanatstvu).

Ali, ovde naravno takođe važi pravilo da se radna dozvola može izdati samo u slučaju ako se stečena diploma o završenoj stručnoj spremi prizna u Nemačkoj. Izglede za radno mesto ima u pravilu samo ona osoba koja ima dobro znanje nemačkog jezika.

Priliku da pogledate ovo selo iz vazduha imate u VIDEO prilogu.

Izvor: 6yka.com