PROBLEM DOTOKA KRVI

Tokom zime, slaba cirkulacija u prstima može prerasti u hronično stanje koje treba lečiti. Kako prepoznati simptome oslabljenja protoka krvi u prstima ruke, koji su sve razlozi zbog kojih dolazi do njega i šta preduzeti kako bi se vratila normalna cirkulacija.

 

Zimi se češće dešava da nam prsti na rukama pobele zbog slabe cirkulacije u njima. Veliki je broj faktora koji izazivaju ovakav protok krvi u rukama i prstima.

slaba cirkulacija u prstima

Ovde ćemo govoriti o simptomima koji prate loš dotok krvi u prste, o uzrocima koji dovode do takvog stanja i o načinima lečenja.

Simptomi slabe cirkulacije u prstima

  • Peckanje i bockanje
  • Ukočenost prstiju
  • Bezbojnost
  • Hladnoća prstiju u odnosu na ostale delove tela
  • Bol i nelagodnost u vrhovima prstiju
  • Ranice na prstima

Uzroci slabe cirkulacije u prstima

Ako imate simptome koji ukazuju na ograničenost protoka krvi u prstima, treba da posetite lekara. Može biti mnogo različitih uzroka zbog kojih dolazi do slabe cirkulacije krvi u prstima, a ovo su najvažniji:

Starenje

Krvni sudovi postaju čvršći i manje elastični tokom starenja. Otvrdnjivanje krvnih sudova dovodi do ograničenog dotoka krvi do pojedinih delova tela. Ovo je obično najčešći uzrok slabe cirkulacije krvi u prstima starih osoba.

Rejnoova bolest

Naše telo sužava svoje krvne sudove kada se nalazi pod uticajem niskih temperatura. Isti tip suženja može da nastane kada se osoba nalazi pod psihičkim ili fizičkim stresom. Ako se ovakvo suženje nastavi u nekom dužem vremenskom periodu, može da nastane stanje koje se naziva Rejnoov sindrom. U tom stanju, protok krvi prstiju će biti smanjen što izaziva slabu cirkulaciju krvi.

Zadebljanje arterija

Ovo stanje naziva se još i arterioskleroza, a javlja se kada arterije postaju deblje zbog visokog nivoa holesterola ili nekih bolesti poput dijabetesa. Krv ne može pravilno da se kreće kroz odebljale krvne sudove, što utiče i na donje i na gornje ekstremitete tela.

Nepravilna ishrana

Ono što jedemo može da dovede do slabe cirkulacije u prstima. To se obično dešava kada je ishrana na duži period lišena minerala, vitamina i masnih kiselina. Ovo uzrokuje pucanje vena, arterija i kapilara, a kroz oštećene krvne sudove krv ne može efikasno da cirkuliše.

Upala vena

Iz više razloga može se desiti da se razvije ugrušak u venama, što može izazvati upalu vena tokom vremena. Poznato kao venska tromboza, ovo stanje može izazvati slabu cirkulaciju u prstima na rukama i noga, kao i u drugim delovima tela.

Periferna neuropatija

Ovo stanje odnosi se na štetu perifernih nerava, koje često izaziva utrnulost, slabost i bol u nogama i rukama. Infekcije, fizičke povrede i metabolički problemi mogu rezultirati perifernom neuropatijom. Takođe, ovo stanje se može razviti zbog šećerne bolesti ili izloženosti toksinima.

Biocapillary kapi za cirkulaciju i krvotok

Biocapillary kapi za bolju cirkulaciju i kvalitetniji krvotok – klikni na sliku i naruči

Lečenje slabe cirkulacije u prstima

Simptomi slabe cirkulacije u prstima treba da se leče, najpre kako biste bili sigurni da li ovi simptomi definitivno ukazuju na postojeći zdravstveni problem. Ovo je nekoliko načina da se stanje loše cirkulacije poboljša ili izleči.

Poboljšanje protoka krvi

Bolji protok krvi obezbeđuje se ako se noge i ruke utopljavaju tokom zime, tako da su čizme i rukavice neizbežne ukoliko imate ovaj problem. Odvikavanje od pušenja može biti još jedan od načina pospešenja bolje fluktuacije krvi, jer nikotin iz cigareta sužava krvne sudove. Hrana bogata vlaknima i malom količinom zasićenih masti poboljšava protok kroz zakrčene arterije. Suština je u ishrani koja je bogata omega 3 masnim kiselinama i vitaminima A, B6, C i E.

Biti aktivan

Lošija cirkulacija u prstima može se rešiti i aktivnijim načinom života koji uključuje redovno vežbanje. Iskoristite deo vremena koje provedete na treningu da izmasirate prste i napravite nekoliko kružnih pokreta ruku kako biste poboljšali dotok krvi u prednje ekstremitete. Nabavite gumu koja služi za stiskanje prstiju kako bi se poboljšala cirkulacija.

Tretirati Rejnoovu bolest i perifernu neuropatiju

Možete kontrolisati simptome Rejnoove bolesti tako što ćete izbegavati hladnoću ili koristiti tehnike relaksacije da bi se stres držao na odstojanju. Možete uzeti u obzir uzimanje određenih lekova u slučaju da se simptomi ne zaleče nakon mera samozaštite. Kada je reč o perifernoj neuropatiji, najpre je važno identifikovati osnovni uzrok bolesti. Kako dijabetes može biti uzrok problema, tako i cilj treba da bude kontrolisanje dijabetesa. Neke izmene načina života, kao što je smanjenje alkohola, odvikavanje od pušenja, aktivnost i održavanje telesne težine mogu da pomognu u poboljšanju cirkulacije u prstima.