FINANSIJSKA STIMULACIJA

Pet mesečnih bruto plata je nagrada svakom mladom Slovencu koji se odluči da obuče vojnu uniformu. Slovenija nudi novac kako bi povećala interesovanje mladih za vojni poziv, a i zato što su plate profesionalnih vojnika relativno niske zbog izdvajanja iz budžeta koja su manja od 1 odsto.

 

Slovenija mladima koji se odluče na potpisivanje desetogodišnjeg ugovora s ministarstvom obrane nudi posebnu jednokratnu nagradu u visini pet mesečnih bruto plata na nivou države, što iznosi oko 7.800 evra. Na ovakav potez, Slovenija se odlučila kako bi povećala zanimanje za vojničke pozive.

slovenija nudi novac

Slovenačka vojska trenutno u svom sastavu ima 6.955 pripadnika i pripadnica, što je 299 manje od predviđenog plana, zbog čega je pozvala nove kandidate da se prijave za vojsku, a razlog za manje zanimanje za vojnički poziv su dosta manje plate nego u drugim zanimanjima.

“Otvaramo vrata upravo za mlade ljude koji mogu da se zaposle u vojsci i tako odluče gde će ubuduće ostvariti svoje ambicije”, navelo je u pozivu potencijalnim vojnicima slovensko ministarstvo obrane.

Kako bi se osigurao veći priliv kandidata, ove godine je starosna granica za osobe koje se mogu prijaviti za profesionalni sastav podignut sa 25 na 27 godina, a ugovori se mogu sklopiti na pet i na deset godina službe u vojsci.

Manji priliv u slovenačku vojsku, koja je pred ulazak zemlje u NATO savez profesionalizovana jer je ukinut obvezani vojni rok, obično se pripisuje znatnom smanjenju vojnog budžeta koji je nešto manji od 1 odsto, što je ispod NATO-ovog standarda. Zbog toga su i plate profesionalnih vojnika relativno niske.

Prema podacima objavljenim uz poziv mladima da se prijave na konkurs, vojnik sa srednjom školskom spremom može da zaradi 665 evra neto mesečno, podoficir 755 evra, a poručnik 900 evra, prema zakonu o platama državnih službenika, ali im se na platu isplaćuju i posebni dodaci, u zavisnosti od poslova i dužnosti.

S druge strane, posebne platne dodatke dobijaju ako se pošalju u mirovne misije u inostranstvo, ali za razliku od drugih zaposlenih u javnom sektoru nemaju pravo na štrajk, kakav na primer imaju zaposleni u obrazovanju, zdravstvu pa i u policiji.