BALKANSKI ŠPIJUNI MODERNOG VREMENA

Ovih dana se u Srbiji naveliko govori o seriji koja je premašila očekivanja. “Ubice mog oca“ je prva serija te vrste, a pojedine situacije u njoj navode nas na razmišljanje. Na svetskom nivou, serija “Westworld“ takođe je prevazišla sve rekorde, kako po gledanosti, tako i po kvalitetu. U Kotoru se ovih dana opet govori o tome da neko kamerama nadgleda grad. Šta to povezuje tri pomenuta elementa, isprva niko ne bi mogao ni da nasluti.

 

Međutim, duboko ispod krije se jedna ideja koja je već vekovima prisutna, a to je tema špijuniranja, prisluškivanja, praćenja. Svakako da je u dvadeset i prvom veku ova kategorija toliko napredovala, da se u njoj i te kako mogu sagledati dobre strane, ali isto tako i zloupotrebe.

prisluskivanje

Međutim, duboko ispod krije se jedna ideja koja je već vekovima prisutna, a to je tema špijuniranja, prisluškivanja, praćenja. Svakako da je u dvadeset i prvom veku ova kategorija toliko napredovala, da se u njoj i te kako mogu sagledati dobre strane, ali isto tako i zloupotrebe.

Vedra strana

Svesni smo toga da je danas kriminal u procvatu, te nimalo ne čudi što se oni sa prave strane zakona, često upuštaju u praćenje kriminogenih pojedinaca. Oprema za prisluškivanje i snimanje je dostigla vrhunac, pa se može ugraditi i u hemijske olovke, ključeve za automobile, naočare. Zbog toga je vaša lična bezbednost podignuta na nivo više. Naravno, kada se svi ovi predmeti koriste na dozvoljen način. Veliki izbor prisluškivača i kamera za snimanje, danas je dostupan po povoljnim cenama, pa ukoliko sumnjate u nešto, eto načina da se i sami pozabavite detektivskim poslom. Ukoliko želite da nadgledate svoj dom dok niste tu, eto još jednog od načina da saznate šta se tamo događa. Ipak, budite oprezni.

Razvoj špijunaže

Mnogi dovode u pitanje etičku dimenziju špijuniranja, ali se ipak špijuni vode etikom dužnosti. Stoga, ukoliko se povedemo tvrdnjom da cilj opravdava sredstva, onda je od špijuniranja u istoriji i te kako bilo koristi. Dvostruki agenti, krtice, špijuni spavači, samo su neke od tehnika kojima se bave oni što prikupljaju poverljive informacije. Špijunaža je danas izuzetno razvijena, a čitav period posle Drugog svetskog rata do rušenja Berlinskog zida, smatrao se Hladnim ratom, te i ratom špijuna. Bilo kako bilo, tu sudbinu ne možemo tek tako izbeći, jer su ljudi, od kad ih je na planeti, voleli da saznaju šta se to tamo preko ograde zbiva. Samo se uvek treba paziti jer znate kako se kaže, “radoznalost je ubila mačku“.

Praktične ideje

Opremu za praćenje i prisluškivanje često prate i takozvane bubice, koje se koriste za izdavanje instrukcija. Njihova pojava nije retka ni u oblastima koje se ne tiču nužno praćenja i detektivskih poriva. Polaganje ispita na bubicu, nije nimalo retko, a ljudska domišljatost je išla dotle da razvije i ometače. Danas se i bubice i ometači, mogu nabaviti veoma lako, pa je samo pitanje vaših težnji, šta njima želite da postignete. Iako su bubice, kao mini slušalice izmišljene za uživanje u muzici tokom hodanja, džoginga ili vežbanja, doživele procvat na televizijama, među spikerima, koristile se u muzejskim turama, danas one imaju i nešto praktičniju primenu, kada su u pitanju slatke, ali praktične prevare. Još jednom, iz kojih god se razloga upuštali u posmatranje nekoga, vodite računa i o tome da iz nekog budžaka neko može motriti na vas.