SLADAK GEST, VELIKI PROBLEM

Skandalom oko srpskih čokoladica koje je hrvatskoj deci podelila predsednica Hrvatske bavile su se i strane agencije. Ovu aferu nazvali su Čokolitgejt, jer je jedna slatka čokolada „zakiselila“ ionako loše odnose dva suseda. Pionir iz Subotice je putem Tvitera dao svoje viđenje cele situacije.

 

Čokolitgejt je počeo kada je hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović posetila vrtić u Dubrovniku, gradu na hrvatskom delu Jadrana, i oduševljenoj deci podelila paketiće u kojima su se našle i čokoladice proizvedene u Srbiji“, navodi Agencija Frans Pres (AFP).

Čokolitgejt

AFP procenjuje da je ovaj događaj ostavio „loš ukus“ u ustima kod dva bivša neprijatelja, te da je ionako loše odnose „zakiselio“ do nivoa koji nije viđen od rata 1990. godine.

Renomirana novinska agencija primećuje da je ovaj, kako se navodi, sladak gest izazvao veliki problem i da hrvatska predsednica nije mogla da izabere gori dan za čokolade iz Srbije, s obzirom na to da je 6. decembra obeležena 25. godišnjica ključne borbe za, kako se navodi, odbranu opkoljenog Dubrovnika od srpskih snaga na početku rata na prostoru bivše Jugoslavije.

Agencija podseća na to da se hrvatska predsednica dan kasnije javno izvinila i rekla da nije lično kontrolisala sadržaj paketa koje je podelila deci.

„Bila sam veoma razočarana, jer lično podržavam kampanju ‘Kupujmo hrvatsko'“, preneo je AFP reči Grabar Kitarovićeve, uz napomenu da je takav njen potez izazvao veliki gnev u Srbiji.

Potez Grabar Kitarovićeve, međutim, nije izazvao gnev samo u Srbiji.

Njena izjava naišla je i na kritike u Hrvatskoj, pa je tako saborski zastupnik i predsednik SNV-a Milorad Pupovac takvo ponašanje nazvao neprimerenim i sramotnim, a profesor na Fakultetu političkih nauka u Zagrebu Dejan Jović je rekao da je Kolinda Grabar Kitarović pokazala da uopšte nema talenta za politiku i diplomatiju, posebno ekonomsku.

Agencija Asošijeted Pres (AP) je, povodom skandaloznog izvinjenja hrvatske predsednice zbog toga što se u paketićima koje je podelila deci u Dubrovniku našla čokoladica proizvedena u Srbiji, prenela da čak i nešto tako malo može da izazove veliki nered na Balkanu.

Agencija primećuje da se Kolinda Grabar Kitarović izvinila javnosti pod pritiskom hrvatskih nacionalista, a da su srpski zvaničnici reagovali negodovanjem na njen gest i pozvali na bojkot hrvatske robe u Srbiji.

AP je prenela izjavu srpskog predsednika Tomislava Nikolića tim povodom. Nikolić smatra da je potez Grabar Kitarovićeve „jasan znak da Hrvatska ne želi dobre odnose sa Srbijom“ i da nema govora o pomirenju.

Proizvođač „sporne“ čokoladice, konditorska fabrika „Pionir“ iz Subotice, svoje mišljenje o nastaloj situaciji stavila je u objavu na Tviteru.

Izvor: Tanjug.rs/Twitter