TIŠINA (SILENCE)

Tri godine nakon uspeha filma “Vuk sa Vol strita” Martin Skorseze ima u rukama ozbiljnog pretendenta na Oskara. Tišina je naziv novog filma čuvenog reditelja, za koji se spremao skoro 30 godina. Sniman je u Kineskom Tajpeju, a tema je smeštena u 17. vek i bavi se pitanjem hrišćana u Japanu. Premijera filma održana je u Vatikanu, a početkom godine stiže u bioskope širom sveta.

 

Bilo je to 1989. godine kada je poznati američki reditelj Martin Skorseze pročitao roman “Tišina”, koji je 1966. godine napisao japanski književnik Šusaku Endo, koga su inače zanimale teme vezane za katoličanstvo u toj dalekoistočnoj zemlji.

tišina

Smešten u 17. vek, roman prati priču jezuita (isusovaca), inače pripadnika rimokatoličkog muškog monaškog reda, koji su rizikovali svoje živote da bi doneli hrišćanstvo u Japan.

Od prvog čitanja romana krajem 80-ih godina prošlog veka, Skorseze je planirao da prilagodi Endoov roman za potrebe filma. On je brzo otkupio filmska prava, ali ništa na tom polju nije ostvario sve do 2013. godine, kada je konačno uspeo da uklopi sve finansije i započne rad na ovom epskom delu.

Priča o tri katolička monaha

Adaptacija romana je dugo bio nedosanjani Skorsezeov projekat, na kojem je radio bezmalo tri decenije.

Slavni reditelj kaže da je tokom svih tih godina nanovo iščitavao roman “Tišina” nebrojeno puta. Imao je običaj da neke njemu bliske glumce, poput Danijela Dej Luisa, Benisija Del Toroa i Gaela Garsiju Bernala, obaveštava o svojim planovima kada je u pitanju ovaj film. Međutim, “Tišina” je ušla u dugogodišnju pauzu oko realizacije, tako da je Skorseze u međuvremenu odlučio da se posveti radu na drugim ostvarenjima.

Konačno, 2013. godine najavljeno je da će Skorseze početi da snima “Tišinu” u julu naredne godine, sa neočekivanim glumačkim imenima kao što su Lijam Nison, Endrju Garfild i Adam Drajver.

Endrju Garfild igra oca Sebastiaoa Rodrigeša, misionara koji se pridružuje ocu Fransisku Garpeu, a kojeg tumači Adam Drajver, u zajedničkoj nameri da kroz putovanje u Japan pronađu svog duhovnog mentora. Martin Skorseze je ulogu duhovnog vođe Kristovaoa Fereire poverio Lijamu Nisonu.

glumci tisina

Glavne uloge: Endrju Garfild, Adam Drajver i Lijam Nison

Visinska priprema

Film “Tišina” biće druga adaptacija ovog romana, jer je prethodno 1971. godine snimljena japanska verzija, koju je režirao Masahiro Šinoda. Skorsezeova “Tišina” biće njegov prvi film posle više nego uspešnog “Vuka sa Vol strita” iz 2013. godine.

Da bi kompletirao svoj projekat iz snova Skorseze nije uzeo naknadu, a čak su i trojica glavnih glumaca radili za mnogo manji honorar od očekivanog.

Garfild i Drajver su pod posebnim mentorstvom spremali svoje uloge, dok je Drajver tokom četiri i po meseca pripreme izgubio gotovo trećinu svoje kilaže.

“Reč je o kontroli, a kao glumac, vi želite da imate kontrolu. Isto tako važi i za patnju, ona vam daje informacije koje će biti od koristi u ulozi”, objasnio je Drajver za “Tajms” pripremanje ove uloge.

Garfild je proveo skoro godinu dana izučavajući veru isusovaca kako bi što bolje pripremio svoju ulogu.

“Da sam imao 10 godina na raspolaganju, to ne bi bilo dovoljno da se pripremim”, kazao je Garfild, koji je u molitvi proveo sedam dana u jednom jezuitskom hramu u Velsu.

Premijera u papskoj državi

Film je zbog nižih troškova u potpunosti sniman u Kineskom Tajpeju, sa ukupnim brojem od oko 750 ljudi koji su učestvovali u njegovom stvaranju.

Snimanje je zvanično trebalo da počne 30. januara 2015. godine, ali nije sve išlo kao što je planirao Skorseze, kada je prethodnog dana poginuo jedan građevinski radnik, dok su dvojica povređena kada se plafon obrušio na njih.

Svetska premijera održana je u Vatikanu 29. novembra, ne slučajno, jer je papa Franja prvi poglavar Katoličke crkve iz reda isusovaca.

“Tišina” će na redovnom bioskopskom repertoaru u SAD biti od 23. decembra, dok je za sada sigurno da će prvog dana Nove godine započeti bioskopski život u Velikoj Britaniji.