NIŠTA PRIRODNIJE

Na dnevnom nivou, piti vodu pola sata pre svakog jela može biti od koristi na više načina – od povećanja šanse da se izgube kilogrami i smanjenja rizika od kamena u bubregu, pa do energetskog oživljavanja tela. Sve u svemu, telo reaguje prirodno kada joj nedostaje tečnost, jer voda je život.

 

Koja je jedina stvar koju možete da uradite kako biste poboljšali kvalitet svoje kože, smršali i podigli nivo energije? Verovali ili ne, u pitanju je vrlo jednostavna stvar, ali većina ljudi uopšte nije svesna svih prednosti koje ona može imati.

piti vodu pola sata

Reč je o vodi za piće. Smatra se da jedna čaša vode pre svakog obroka može biti od koristi, ali ne samo zato što ona zauzima malo prostora u stomaku.

Rezultati istraživanja obavljenog tokom 2015. godine, koje je sprovela grupa naučnika sa Univerziteta u Birmingemu, pokazali su da pijenje vode pola sata pre obroka može da pomogne gojaznim osobama u njihovom procesu mršavljenja.

Učesnici istraživanja bile su gojazne starije osobe, koje su praćene tokom perioda od 12 nedelja. Svaka od njih dobila je konsultacije za upravljanje težinom, kako bi mogli da poboljšaju svoj nivo fizičke aktivnosti i ishrane. Četrdeset troje njih bilo je upućeno na to da zamisle svoje stomake pune pre nego što su jeli, dok je njih 41 popilo 2 čaše obične vode pola sata pre obroka. Oni iz prve grupe izgubili su, u proseku, 1.3 kilograma manje od učesnika kojima je rečeno da piju vodu pre jela. Tokom 12 nedelja, ovi koji su pili vodu pre sva tri glavna obroka u toku dana izgubili su 4.3 kilograma, dok su oni koji su pili samo jednom tokom dana, gubili u proseku 0.8 kilograma.

Bioliver kapi za jetru i holesterol i trigleciride

Bioliver kapi za jetru i visok holesterol i trigleciride se uvek piju u čaši vode pre obroka – klikni na sliku i naruči!

Prednosti pijenja vode pre obroka

  • Poboljšanje kvaliteta kože

Konzumiranje dovoljno vode svakog dana može se poboljšati stanje suve kože, koja je posebno česta pojava tokom zime. Stanje kože pogoršava se zbog dehidracije, a tokom hladnih zimskih meseci ne osećamo žeđ kao tokom leta, pa zato treba piti dovoljno vode, nezavisno od toga da li smo žedni ili kakvo je vreme.

  • Podizanje nivoa energije

Drugi važan razlog za pijenje više vode je u tome što je ona gorivo za mišiće. Tokom fizičkog napora ili vežbanja, mišići gube vodu putem znoja. Oni postaju umorni zbog nedostatka vode, pa se konzumiranjem vode stanje tečnosti tela održava u ravnoteži, a to je važno za varenje hrane, regulaciju telesne temperature i transport hranljivih materija kroz telo. Nivo energije ima tendenciju da pada, čak i u slučaju blage dehidracije. Oko 60 odsto tela je napravljeno od vode, tako da nije teško shvatiti njen značaj za pravilno funkcionisanje skoro svakog sistema u organizmu.

  • Gubitak telesne težine

Kao što je već pomenuto, istraživanje Univerziteta u Birmingemu je pokazalao prednosti vode kod svih onih koji pokušavaju da izgube na težini. Zamena vode pićima koja sadrže kalorije takođe je veoma korisno za mršavljenje, dok se hrana sa visokim sadržajem vode apsorbuje sporije od ostalih namirnica. Ona pomaže da jedemo manje, ali nam stvara osećaj sitosti.

  • Rad i funkcija bubrega

Otpadni proizvodi iz organizma transportuju se putem telesnih tečnosti. Oni su rastvorivi u vodi, prolaze kroz bubrege i izlučuje kroz urin. Dokle god je unos tečnosti dovoljan, bubrezi su sposobni da očiste i oslobode telo od toksina. Sa dovoljno tečnosti, urin je bez mirisa, svetlije boje i protiče slobodno. U suprotnom, miris postaje jače, a boja je tamnija, jer suvišna tečnost koja je potrebna telesnim funkcijama ostaje zarobljena u bubrezima.