PODSTREK SRPSKOJ KINEMATOGRAFIJI

Filmski centar Srbije objavio je konkurs za domaće filmove, a šest ostvarenja dobilo je pomoć u sufinansiranju. Među rediteljskim imenima, čiji će filmovi biti finansijski pomognuti, su Slobodan Šijan i Srđan Dragojević. Prijave su stigle za 81 projekat.

 

Na upravo završenom konkursu Filmskog centra Srbije (FCS) za sufinansiranje proizvodnje domaćih dugometražnih igranih filmova sredstva su dobili budući filmovi Slobodana Šijana – „Film o Bošku Tokinu” (192.000 evra) i Srđana Dragojevića – „Nebesa” (240.000 evra).

konkurs za domaće filmove

Scena iz filma „Maratonci trče počasni krug“ Slobodana Šijana

Osim ovih autora, novac za nove igrane filmove dobili su i Stefan Arsenijević za projekat „Strahinja Banović” (240.000 evra), Vladimir Perišić („Lost Country”, 240.000 evra), Maja Miloš za „Prvi milion” (264.000 evra) i Nemanja Ćipranić – „Volja sinovljeva” (200.000 evra).

Od 81 prijavljenog projekta, komisija u sastavu: urednik filmskog i serijskog programa RTS-a Nikola Popević, reditelji Nikola Ležaić, Danilo Bećković i Mladen Đorđević, i književnik Vladimir Kecmanović, posebno je izdvojila projekte Gorana Markovića, Miloša Radovića, Dušana Milića, Mirjane Vukomanović i Borisa Malagurskog, jer u njima, kako su naveli, „vide veliki potencijal”. Odbijeni su projekti Siniše Kovačevića, Lordana Zafranovića, Miroslava Lekića, Miroslava Momčilovića, Stevana Filipovića, Raše Andrića, Mine Đukić, Bobana Skerlića…

Ovim je završen još jedan konkursni krug, drugi u godini na izmaku, a 257 miliona dinara (dva miliona evra) podeljeno je na 60 filmova – igranih, dokumentarnih, kratkih dokumentaraca, kratkih animiranih, eksperimentalnih i video-radova, kao i na stimulaciju gledanosti i distribucije, razvoj dugometražnih filmova i unapređenje scenarija.

„Nije moje da komentarišem rezultate konkursa, moj zadatak je da se pobrinem da se konkursi održe i da se procedure poštuju. Ali mogu da primetim da su na konkursu za sufinansiranje celovečernjeg igranog filma izabrani projekti reditelja koji su u prošlosti imali uspeha a koji dugo nisu radili. Od šest izabranih projekata pet su bili i na ranijim konkursima, tri su dobila sredstva za razvoj projekata. Imamo i jedan debitantski film, a ono što bih u budućnosti voleo jeste veća produkcijska raznovrsnost“, kaže Boban Jevtić, direktor FCS.

Kao dobit konkursa Jevtić vidi stabilnost, činjenicu da se oni održavaju redovno čime mogu da se uspostave ritam i pravi strategija u razvoju projekta.

„Nadam se da će najveća dobit biti dobri filmovi“, uveren je Jevtić koji ističe da i kroz konkurse postoji želja da kinematografija izađe iz ćorsokaka u kojem je bila nekoliko proteklih godina.

Autori odbijenih projekata imaju pravo na žalbu u roku od 15 dana, a naredne konkurse FCS će raspisati već 30. januara.

Prema predlogu budžeta za 2017. Ministarstvo kulture i informisanja dobilo je milijardu dinara više nego ove godine, od kojih će 440 miliona dinara biti za informisanje. Da li će od preostalog novca, koji sleduje kulturi, biti dodatnih sredstava i za FCS?

„Nadamo se povećanju jer smo počeli brojne nove inicijative kako na međunarodnom planu tako i promene u funkcionisanju FCS-a. Napravili smo ambicioznu strategiju, verujem da možemo da je sprovedemo. Imamo puno razumevanje i podršku ministarstva“, rekao je Jevtić.

Filmska čaršija je s nestrpljenjem čekala objavljivanje rezultata konkursa FCS-a, posebno za sufinansiranje dugometražnih igranih filmova jer se u toj kategoriji, s razlogom, dodeljuje najviše novca. Filmski radnici odmah su primetili da je među odabranima i novi projekat Vladimira Perišića, reditelja nagrađivanih „Običnih ljudi”, sina predsednice Upravnog odbora FCS Nade Popović Perišić. Na pitanje kako ovo komentariše, jer svaka komisija bira i predlaže projekte, a UO te predloge usvaja ili odbija, nekadašnja ministarka za kulturu odgovorila je:

„Prema tumačenju koje je dobijeno od Agencije za sukob interesa, zakon predviđa da se u slučaju ovakve veze član UO izuzme od glasanja. Tako sam postupila, izuzela sam se od glasanja. Procedura je ispoštovana. Ovo nije prvi put da se ovakav slučaj desio na konkursu FCS-a“, rekla je Nada Popović Perišić i podsetila da su za dve godine završena tri konkursa za sufinansiranje igranih filmova.

Reditelj Srđan Dragojević u više navrata je izjavljivao da nijedan njegov projekat nikada nije dobio sredstva na konkursima FCS. Kako je dočekao vest da je sa „Nebesima” najzad „prošao”?

„Posle 12 godina i odbijanja na osam konkursa, to što sam dobio je vest za „Politikin zabavnik” i rubriku „Verovali ili ne”. Zahvaljujem ljudima iz komisije, mislim i sam da „Nebesa” nisu loš scenario, eno ga, kao prvi u knjizi „Pre nego što crvima kažem zdravo”. Tamo su tri filma koja želim da snimim pre smrti pa, evo, postoje neke šanse da snimim bar jedan“, izjavio je reditelj koji je konkurisao i sa projektima „Škartovi” i „Bilo jednom na istoku”.

Izvor: Politika.rs