МОЛИТВА РАСТКА НЕМАЊИЋА

Први српски краљ Стефан је забележио ову молитву свог брата Растка Немањића Светог Саве, насловивши је са „Прени се, о душо моја, и потеци спасењу“.

прени се

Брат Светог Саве – Жупан Стефан, каснији краљ Првовенчани и монах Симон. Фреска из Манастира Студеница.

Захваљујем Ти, Владико Господе Боже мој, Исусе Христе, милостиви Господе човекољупче, што си ме удостојио да у данашњи дан видим почетак пута спасења Твога, а они који долазе у истинити разум – ненаблудно живе.

Зато, дакле, о душо моја, прени се и потеци ка покајању, јер те Владика Твој зове. Јер овим ти псалмом пример показа, говорећи: Из уста младенаца и одојчади спремио си себи хвалу, зато се не лени! Зар не видиш младе који траже што им је потребно и који иду испред тебе?

Не обазири се, опет, као жена Лотова, погледај лепоте овога света које брзо ишчезавају, да ти се не догоди по причи о богаташу, већ се умили Господу и сети се свога обећања. Јер време се приближава, јер секира при корену дрвета лежи, и убелеше већ њиве; разумеј, жетва је!

Женик је пред вратима а ти ниси спремна. Чувај се да како не останеш са оне стране, куцајући. Јер чуј, још Христос говори: дођите к мени сви који се трудите и обремењени, и ја ћy вам пружити мир, и друго.

Да, устани дакле, устани и труди се у добром јарму Христовом и бремену Његовом лаком, да ти Христос отвори двери царства Свога.