NEPRIJATNOST ISPOD POJASA

Razlozi zbog kojih muškarci doživljavaju bol u donjem stomaku mogu da variraju. Uzroci ovog bola mogu da obuhvataju hronične bolesti, infekcije urinarnog trakta ili određena stanja koja se nikako ne smeju ignorisati.

 

Istraživanja pokazuju da bol u donjem stomaku pogađa skoro svakog muškarca, ali većina njih na to ne obraća posebnu pažnju. Iako pojedini biljni preparati mogu da ublaže ovaj bol, preporuka svakom muškarcu je da lekarskom kontrolom pronađe glavne uzroke bola. Jer, ako je bol oštar i dolazi iz prepona, karlice ili sa desne strane abdomena, potrebno je odmah potražiti lekarsku pomoć.

bol u donjem stomaku

Mogu se navesti barem 12 zdravstvenih tegoba usled kojih se javlja bol u donjem stomaku kod muškaraca. U zavisnosti od toga koji još simptomi prate ovaj bol, razlikuju se i ove tegobe.

Zatvor (opstipacija)

Ovaj bol može biti uzrokovan povećanim istezanjem kojim su podložni trbušni mišići u slučaju opstipacije. Istezanje mišića je praćeno povećanim pritiskom od naprezanja, pa bol u donjem stomaku može samo da pogorša.

Upala slepog creva

Muškarci starosti od 11 do 40 godina nalaze su u najvećem riziku od upale slepog creva. Drugi simptomi koji se odnose na upalu slepog creva su povraćanje, groznica i gubitak apetita. Prvi znak ovog stanja je tup bol kod pupka, gornjeg ili donjeg stomaka, koji postaje sve oštriji dok se kreće ka desnoj strani donjeg stomaka. Slepo crevo mora biti hirurški odstranjeno pre nego što izazove infekciju celog tela, pa se ovakav bol nikako ne sme ignorisati.

Kila (hernija)

Kila prouzrokuje bol u donjem stomaku kod muškarca, posebno na njegovoj desnoj strani. Hernija je meko tkivo koje viri i pogađa zid abdomena, pa na taj način izaziva bol. Ovaj bol može da se oseti u preponama i gornjem delu butina.

Torzija testisa

Torzija (uvrtanje) testisa javlja se kada se muška polna žlezda u mošnicama namota oko svoje peteljke. Osim bola u nižem stomaku, muškarac može da oseti povraćanje, mučninu i bol u samim testisima. Bol se obično javlja sporadično, ali vremenom on postaje sve konstantniji i teži.

Ulcerozni kolitis

Ulcerativni kolitis javlja se u debelom crevu, a njegova bol je upravo koncentrisana u donjem i to desnom delu stomaka. Ulcerozni kolitis je obično praćen gubitkom težine i krvavom stolicom. Takođe, moguće je imati i rektalni bol uz krvarenje.

Kamen u bubregu

Bol u donjem stomaku može biti prouzrokovan i kamenjem u bubregu, kada dolazi do otežanog prolaska urina kroz bubrege. Uzroci kamenja su obično u vezi sa ishranom, dehidratacijom, unošenjem prekomerne količine životinjskih proteina i obrađenih šećera. Bol se najčešće manifestuje sa strane i pozadi, ali se može proširiti po donjem stomaku i preponama. Karakteristika mu je da dolazi u talasima i varira u intenzitetu. Takođe, moguće je osetiti bol pri mokrenju i upornu potrebu za mokrenjem. Kamen u bubregu treba da se leči što pre, jer drenaža urina može da bude pod blokadom, što će dovesti do infekcije bubrega i zastoja u njihovom radu.

Trovanje hranom

Trovanje hranom nastaje kada se u telo unese hrana koja je kontaminirana bakterijama ili parazitima. Drugi znakovi, osim tipičnog bola u donjem stomaku, su povraćanje, mučnina i dijareja. Ovi simptomi mogu da potraju i do 48 sati.

BioColon kapi

BioColon je najbolji prirodni preparat za nervozan stomak i nervozna creva – KLIKNI na sliku i NARUČI!

Sindrom iritabilnog kolona

Stanje koje je poznato kao “spazam debelog creva” nastaje zbog sporadičnih grčeva mišića u tankom i debelom crevu. Ono može izazvati grčeve koji bole, zatvor, proliv ili sluzavu stolicu. Bol u donjem stomaku kod muškaraca i drugi simptomi postaju sve gori što je veći nivo stresa. Ovo je ozbiljno hronično stanje koje mora biti lečeno uz pravilnu ishranu i negu.

Divertikulitis

Divertikulitis ili divertikuloza se dešava kada su upaljeni džepovi proširenja sluznice debelog creva, koji se probijaju kroz njegov mišićni zid. Bol se obično oseti na levoj strani stomaka. Divertikuloza je obično praćena nadutošću, mučninom, zatvorom, groznicom i dijarejom.

Kronova bolest

Reč je o upali sluznice digestivnog trakta, koja izaziva dijareju, a u težim slučajevima i neuhranjenosti. Oticanje je simptom Kronove bolesti koji ga razlikuje od ulceroznog kolitisa. Otok se obično nalazi u desnom delu donjeg stomaka. Područje otoka je veličine i čvrstine malog grejpfruta. Bol oko otoka, koji se veoma lako oseti, kreće se od blagog do ekstremnog.

Dijabetesna ketoacidoza

Ovo je opasna komplikacija sa kojom se suočavaju osobe sa dijabetesom čije telo ostaje bez insulina, a u kojoj telo proizvodi visoke nivoe ketona. Bol koji prati ovo stanje javlaj se u donjem stomaku, a njegovi simptomi su kratak dah, ekstremna žeđ, mučnina, učestalo mokrenje, umor i slabost.

Cistitis

Cistitis je poremećaj urinarnog trakta nastao bakterijskom infekcijom bešike. Simptomi koji se javljaju usled cistitisa su peckanje tokom mokrenja, učestalo mokrenje, bol u donjem delu stomaka, tamniji i mutniji urin neprijatnog mirisa, pa čak i tragovi krvi u urinu.