PRAVILNO MERENJE – KAD I KAKO?

Posmatranje kretanja krvnog pritiska tokom dana, kako bi se otkrilo njegovo variranje (abnormalna fluktuacija), preporučuje se svima koji imaju problema sa krvnim pritiskom. Odnos između najniže i najviše dnevne vrednosti ne sme da pređe odstupanje od 30 odsto, što bi trebalo da bude znak za medicinsku pomoć.

 

Krvni pritisak se konstantno menja tokom dana, u zavisnosti od fizičke aktivnosti, emocionalnog stresa, ali i hrane koju jedemo. Uobičajeni simptomi visokog krvnog pritiska uključuju glavobolju, umor, probleme sa vidom, bol u grudima, kratak dah, nepravilan rad srca, probadanje u grudima, vratu ili ušima.

abnormalna fluktuacija

Iako su određene varijacije krvnog pritiska normalne, ekstremna ljuljanja krvnog pritiska mogu ukazivati na zdravstvene probleme koji vrlo često zahtevaju lečenje.

Najvažnija pitanja koja se u tom smislu postavljaju su:

Kako varira krvni pritisak? / Kako znati u koje tačno doba je naš krvni pritisak najviši, odnosno najniži?

Sasvim je normalno da je krvni pritisak niži noću tokom spavanja. On počinje da raste nekoliko sati pre nego što se probudimo, zatim nastavlja da raste tokom jutra, a kulminira negde usred podneva. Krvni pritisak počinje ponovo da pada u kasnim popodnevnim i večernjim satima. Odstupanja od 25 do 30 odsto između najnižeg i najvišeg dnevnog krvnog pritiska smatraju se normalnim. Ako ove granice krvnog pritiska variraju iznad 30 odsto, u organizmu se stvara neprijatnost ovog poremećenog kretanja i preporučuje se u tom slučaju da osoba zatraži medicinsku pomoć.

Takođe, ako se dešava da nečiji krvni pritisak ne odgovara ovoj zakonomernosti, da mu se, primera radi, najviši nivo pritiska javlja ujutru ili kasno uveče, to je znak određenih zdravstvenih problema.

Medicinska stanja povezana sa abnormalnim vrednostima ili dnevnim kretanjima krvnog pritiska uključuju:

  • Kardiovaskularne bolesti
  • Problemi nervnog sistema
  • Dijabetes
  • Oboljenje bubrega
  • Opstruktivna spavačka apnea
  • Problemi sa štitnom žlezdom
Biocapillary kapi za cirkulaciju i krvotok

Biocapillary biljne kapi za bolju cirkulaciju i šišćenje krvnih sudova – klikni na sliku i naruči!

Među faktore koji povećavaju rizik da se uspostavi abnormalna fluktuacija krvnog pritiska, ubrajaju se:

  • Stres
  • Pušenje
  • Rad u noćnoj smeni
  • Anksioznost
  • Lekovi za krvni pritisak koji ne deluju 24 sata

Kada meriti krvni pritisak kod kuće?

Pošto sada znamo u koje doba dana je krvni pritisak najviši kod čoveka, savet je da s pažnjom posmatrate kretanje krvnog pritiska tokom dana, kako bi se otkrila bilo kakva abnormalna fluktuacija. Najbolji način je da se krvni pritisak prati na ličnom meraču kod svoje kuće.

Da biste pratili krvni pritisak i njegovo kretanje, trebalo bi ga meriti u različito vreme u toku jednog dana, oko 5 do 6 puta. Jednom kada uočite način na koji funkcioniše vaš krvni pritisak i upoznate sve njegove vrednosti (najmanje i najveće), broj merenja možete smanjiti na jednom ili dva puta dnevno.

Ako vam je već dijagnostikovan visok krvni pritisak, savet je da ga pratite u identično vreme svakog dana. Lekari preporučuju da se pritisak meri ujutru, pre ispijanja prve jutarnje kafe, i još jednom – pred spavanje.

Kada treba kontrolisati krvni pritisak u slučaju uzimanja lekova za hipertenziju?

Normalno je da lekovi ometaju nivoe krvnog pritiska. U situaciji terapije lekovima za regulisanje krvnog pritiska, najbolje vreme za njegovo praćenje je neposredno pred samo uzimanje lekova. Kada se krvni pritisak izmeri u to vreme, na taj način dobićete prave rezultate stanja svog krvnog pritiska. Takođe, ovako ste i u prilici da vidite kako i koliko vaši lekovi deluju.

BioCapillary kapi za bolju cirkulaciju i čišćenje krvnih sudova možete naručiti putem sajta prirodanadar.rs ili putem maila  [email protected] odnosno telefonom  065 970 7777