POSTOJI I AMERIČKI „ŠEIK“

Da li ste pogledali film Američka prevara koji se u originalu zove American hustle i radjen je po istinitoj priči

 

Film American Hustle (u prevodu kod nas Američka prevara) je kriminalistička drama i blaga crna komedija iz 2013 godine, mada ne i triler, jer nema akcije, pucanja, krvi i jurnjave kolima. Nema ni ubistava, zbog čega mi je posebno drag. Ali se u njemu pojavljuje misteriozni šeik iz Abu Dabija koji investira u Ameriku. Film Američka prevara je radjen krajnje realno u smislu ponašanja glumaca i toka radnje, bez filmskih trikova i „steroida“ da vam podiže adrenalin bukom i šokantnim slikama.

Ali …

Američka prevara film american-hustle-poster

Čim u startu upoznate glavnog junaka koga glumi Kristijan Bejl budete uvučeni u film jer glavni glumac ne liči na sebe u filmu, doživeo je potpunu fizičku transformaciju. To vas odmah zaintrigira. A kako se film dalje odvija pažnja vam sve više raste, jer je u pitanju odličan scenario napravljen po knjizi i istinitoj priči.

Ceo film Američka prevara se vrti oko života dva prevaranta koje u jednom trenutku angažuje uz ucenu FBI da im pomognu da otkriju korupciju u visokoj politici Amerike. Glavni pokretač svih dešavanje je ambiciozni FBI agent koga glumi izvrsni Bradli Kuper koji je svoju ulogu odigrao za Oskara. Tema filma počinje sa jednom velikom FBI nameštaljkom u koju je uključen i izmišljeni šeik iz Adu Dabija koji navodno treba da investira ogromne novce u američke nekretnine. I tu počinje zaplet. Svaka sličnost sa Srbijom i projektom Beograd na vodi je sasvim slučajna.

Film ima miran ritam i produkcijski je odlično uradjen, na visokom nivou, tako da imate utisak da ste se vratili pola veka unazad u svakom pogledu. Igra sjajna glumačka ekipa koja je bravurozna, da samo spomenem kratku rolu Roberta De Nira koji dovodi do toga da Kristijan Bejli u zajedničkim scenama bukvalno glumački briljira. Za gledaoce koji su navučeni na adrenalin film Američka prevara će izgledali mlako. Medjutim, ovo je jako ozbiljan i kvalitetan film. Odavno nisam gledao bolji film u smislu glume celokupne glumačke ekipe. Briljantna je gluma skoro svih glumaca i fenomenalna je podela uloga. Iako je film usporen i dug, posle nekog vremena počenete da primećujete glumu i ostanete bez teksta.

Posebno kako je reditelj izabrao glumce za odredjene uloge i njihovo izvodjenje. Prosto ne verujete da glumci poznati iz nekih drugih filmova po karakterima koje su u tim filmovima glumili, u ovom filmu izgledaju sasvim drugačije i imaju takvu glumačku transformaciju da ste zapanjeni.

Američka prevara je film za respect! Evergrin film.

Režiser: David O. Russell

Glavne uloge: Christian Bale, Amy Adams, Bradley Cooper, Jennifer Lawrence

 

Zlatko Šćepanović