UMETNOST STRPLJENJA

Svet se, kažu, može obići ne izlazeći iz sopstvene sobe. Onda bi i za plovidbu morem mogao biti dovoljan brod u boci! Osim mašte, potrebne su i vešte ruke, mnogo strpljenja i nešto alata. Sve to ima Igor Vitjuk iz Zmajeva, koji već pet decenija pravi različite modele brodova.

 

Jednoj poruci u boci trebalo je sto godina da stigne na odredište. A da bi brod smestio u bocu, majstoru Igoru Vitjuku dovoljna su tri meseca.

igor vitjuk

„Prvo napravim brod kompletno i onda ga sečem žiletima, skalpelima. Svaki deo koji isečem mora, to je logično, da prođe kroz otvor na boci. Obično je grlo boce 20 do 22 milimetra i onda to sečem i pravim, hajde da kažem, na principu ‘lego’ kockica. Svaki taj deo koji spajam mora imati neku vezu koja će ga držati. E, onda te veze napravim i onda radim deo po deo, ubacujem unutra i tako faktički gradim brod“, objašnjava Vitjuk.

Za razliku od većine brodomodelara koji kanapom unose delove broda u bocu, Igor to radi uz pomoć specijalnih alata. Neke od njih je i sam napravio. Tako u radu koristi različite pincete, igle, bakarne žice koje savija po potrebi.

Strah da jedan pogrešan potez može da poruši sate rada čini ga posebno pažljivim.

„Staklo jako vara, znate, kada stavite slamčicu u čašu, onda slamčica nije prava, nego bude kriva. Kako okrećete bocu videćete da se taj brod deformiše, a to je jako nezgodno prilikom sklapanja jer vara. Onda moram da okrećem bocu tako da vidim da je to što treba da stavim na svoje mesto tu“, kaže taj brodomodelar.

Osim brodova u boci, pravi i razne druge, poput jedrenjaka, nava, galija. Seća se da je svoj prvi brod napravio u osnovnoj školi.

„On se raspao jer sam ga lepio ‘oho’ lepkom i bio je napravljen od šibica. Kupovao sam šibice, odsecao im glavu i lepio, ali on se raspao i bio je neugledan, ali ipak je bio prvi“, seća se Vitjuk i dodaje da se od tada nije odvajao od alata za pravljenje brodova. Inspiraciju za brodove pronalazio je na različitim fotografijama, a uglavnom je pravio male modele.

Nema broda u boci bez dosta geometrije i strpljenja

Za ovaj posao potrebno je biti dobar poznavalac geometrije, tvrdi Igor. Treba i dosta strpljenja. Ali izgleda da ga za jedan brod nije imao dovoljno.

„Ima jedan brod koji ima 40 godina i nisam ga nikad završio. To vam je kao kada pravite veliku kuću i ona ostane nedovršena“, povlači paralelu Igor.

Zato bira da radi manje brodove, koje je siguran da će završiti. A radiće sve dok ga služe ruke i oči.

Za pet decenija rada, Igor Vitjuk je napravio više od 120 modela brodova. Ono što je interesantno, nikada nije napravio dva ista broda.

Često ga prijatelji u šali zovu najvećim brodovlasnikom, a on im odgovara da ne bi da se trka sa Onazisom. Zadovoljan je kada njegov brod nađe put do kupca. A najdalje gde je brod otplovio je Amerika.

Izvor: RTS.rs