FAN (Obožavalac)

Zaista odličan indijski film Fan (u prevodu Obožavalac) koji nije Bolivudski kliše

 

Inače ja volim indijski film a posebno takozvane Bolivudske filmove jer su opuštajući. Bolivud je ko ne zna, naziv za indijsku verziju Holivuda i njihovu filmsku produkciju. I to je zapravo najveća industrija filmova na svetu. Nepojmljiv broj filmova godišnje se tamo snimi.

Indijski filmovi su većinom zabavni i šareni filmovi koji imaju standardan kliše: lepi glumci, puno plesa i igre, savremena indijska muzika je svuda prisutna, sve sjaji i blješti, maksimalni kič, snima se na atraktivnim lokacijama u prirodi ili po zanimljivim mestima širom indije.

Indijski film FAN plakat

Sve to na kraju kad pogledate indijski film ispadne kao zabavan dugačak video spot sa indijskom muzikom. No, da se ne zavaravate, iako ti bolivudski filmovi nemaju umetničku vrednost, ozbiljna produkcija, koreografija i scenografija se tu pojavljuje i ti filmovi su vrlo prijemčljivi za publiku.

Oštrouman posmatrač će ceo taj blješteći kič ambijent koji provejava u Bolivudskim filmovima lako povezati sa našom Pink televizijom i Grand produkcijom, to je sve sličan koncept, doduše kod indijaca je to na daleko višem produkcijskom nivou i nema tu dozu bahatog primitivizma koji se promoviše kroz naše kafanske kič kolaže na roze televiziji.

Medjutim, FAN nije Bolivudski film u pravom smislu reči. Jeste indijski film ali malo ozbiljniji.

Krenuo sam da gledam FAN sasvim slučajno iz želje da prekratim vreme. Obično takve naslove i filmove gledam kada sam u višku vremena i nema mi supruge, pa dozvolim sebi da pogledam i neki trash film, čisto da vidim šta se dešava u svetu filma. Tako sam sa „pola mozga“ počeo da gledam i FAN. Tako da u prvih 10-15 minuta filma i ne znam šta se precizno zbivalo u filmu jer sam uporedo dok sam gledao film pričao telefonom.

Više pažnje filmu sam posvetio tek kada sam video da je odlična gluma u filmu. Ali i dalje mi je film izgledao pomalo naivno, mada sam u svemu tome razmišljanju sam ispao naivan, jer je film zapravo ODLIČAN!

Iako u filmu ima indijskih preterivanja sa svime pomalo, jer njihovi filmovi su kolaž svega i svačega, vredi ga pogledati, u pitanju neobičan i zanimljiv film posvećen svim velikim partizanovcima i zvezdašima – odnosno obožavaocima. Mogli bi reći da je film drama sa dosta akcije i pomalo crnog humora. U tom smislu FAN je zabavan film i za gledaoce koji su ovisnici od adrenalina.

Videćete u filmu i Dubrovnik i London, nije vezan samo za Indiju. A ključna scena filma na samom kraju je briljantna. Stajaće ovacije za reditelja, ali se mora odgledati ceo film da bi se shvatio značaj te scene.

P.S. Namerno kod svih preporuka za filmove ne pišem šta se u filmu dešava da onome ko poželi da ga pogleda ne skratim doživljaj filma. Inače kratka najava za ovaj indijski film je katastrofalna i čitajući samo nju nikada ne bi pogledali film, ali ne budite skeptični, ovaj film je svojevrsno osveženje.

P.S.S. I u filmu ima jedna neverovatna stvar vezana za dva glavna lika u filmu, no to ostavljam vama da istražite. Možda ćete naslutiti a možda i ne, ja sam tek nakon filma shvatio. Svaka čast na realizaciji te ideje.

Glavna uloga: Shah Rukh Khan
Režiser: Maneesh Sharma
Prvi put prikazan: 15 April 2016

Zlatko Šćepanović