SVETSKE FEŠTE

Ako volite zabave pod maskama, karnevalski gradovi širom sveta nude dobre provode na svojim ulicama. Karnevali se u ovim gradovima održavaju već tradicionalno, neki traju i vekovima.

karnevalski gradovi

Venecija

Karneval donosi slavlje u sve italijanske gradove, ali je svakako najpoznatiji venecijanski. Ako ste ikad hteli da budete neko drugi, ovo je pravo mesto za vas jer su maske zaista spektakularne. Karneval počinje dve subote pre čiste srede i završava se na veliki četvrtak. Za to vreme možete da uživate u raznim koncertima i paradama koje su besplatne za posetioce.

Port of Spejn

Glavni grad države Trinidad i Tobago čuven je po svojim karnevalima. Reč je o najvećem događaju takvog tipa na Karibima, tokom kojeg se često prepliću proslave „robova“ s katoličkim običajima. Lokalci radosno plešu ulicama, a ovde ćete moći da probate i hranu kakve nema nigde na zapadnoj hemisferi.

Montevideo

I prestolnica Urugvaja ima poznatu karnevalsku svečanost. Ako se ovde zateknete krajem januara ili početkom februara, nemojte da vas začudi zvuk bubnjeva s gradskih ulica. U slučaju da grad posetite u neko drugo vreme, znajte da se ovde nalazi i Muzej karnevala, pa možete da zavirite u njega.

Kvebek

Kvebek je za vreme karnevala posebno uređen i okićen, a najviše se slave zimski sportovi. Grad je pun klizališta, ledenih skulptura, ali i raznih šou programa koji uključuju skijanje, hokej i pse koji vuku sanke. Sve u svemu, reč je o malo drugačijem karnevalu.

Nju Orleans

Ovaj grad nije poznat samo kao kolevka džeza, već i kao mesto gde se održava verovatno najbolji karneval posle Rija i Venecije – Mardi Gras. Ovde su maske možda i najkreativnije, a svake godine se za vreme karnevala u grad sleže reka turista. Priključite se paradi i uživajte!

Santa Kruz de Tenerife

Ovde je zima prilično topla, pa ćete, dok se zabavljate pod maskama, uživati u sunčevim zracima. Karneval je prilično ekstravagantan, podseća pomalo i na onaj brazilski, a prijatna klima je samo još jedan plus za posetu ovom događaju.

Mazatlan

Najveći karneval u Meksiku i treći najveći na svetu održava se u Mazatlanu. Ovaj karneval zapravo je mešavina svega i svačega – marijačija, fijeste, hrišćanske tradicije… Vatrometi, parade i muzika uživo ovde su svakodnevica, pa posetite ovo mesto ako ste ljubitelj svega nabrojanog.

Bazel

U rodnom gradu Rožera Federera karneval obično počinje nedelju dana nakon što se završe karnevali širom sveta. Reč je o jedinom svetskom protestantskom karnevalu u kojem učestvuje oko 20 hiljada ljudi. Traje od februara do marta.

Rio de Žaneiro

Najpoznatiji i najveći karneval na svetu održava se svake godine u Riju de Žaneiru. Reč je o jednom od najvažnijih događaja za brazilsku kulturu, koji počinje 40 dana pre Uskrsa. Na ulice tada izlazi nekoliko miliona ljudi, pleše se samba, a zabava traje u celom gradu. Svakako jedna od stvari koju bi bilo dobro staviti na „listu želja“.

Rijeka

U karnevalu u Rijeci učestvuju ljudi iz cele Hrvatske, ali i posetioci iz inostranstva. Vrhunac je parada u centru grada, a zaštitni znak karnevala su zvončari.

Izvor: Punkufer.hr