NISKOKALORIČNA POMOĆ

Kuvana jaja smatraju se ključnom komponentom mnogih vidova ishrane, što nije čudno s obzirom na to da imaju više zdravstvenih prednosti. Veliki broj materija u jajetu doprinosi tome da se, između ostalog, lakše skine kilaža.

 

Jaja sadrže sve za organizam važne elemente kao što su proteini, masti, kalcijum, fosfor, gvožđe, vitamin A, vitamin D i selen. Takođe, u jajima postoji materija koja je nepoznata mnogima, a to je holin, inače neophodan za razvoj mozga i poboljšavanje pamćenja.

kuvana jaja

Jaja svakako spadaju u namirnice koje se naširoko koriste za mršavljenje. Nedavne studije pokazuju da ljudi koji jedu bar jedno bareno jaje dnevno u stanju su da izgube više kilograma u odnosu na one koji ne jedu jaja.

Upravo iz ovih razloga, sve više nutricionista i hirurga koji se bave intervencijama u predelu stomaka savetuju svojim pacijentima da dodaju kuvana jaja u svoju ishranu i to oni rade jer:

  • Obarena jaja imaju veoma nisku kalorijsku vrednost
  • Sadrže kalcijum, koji je jedan od najvažnijih komponenti za održavanje kostiju jačim
  • Jaja povećavaju osećaj sitosti i time smanjuju unos određenih namirnica koje mogu pomoći u smanjenju težine
  • Bogata su proteinima, što je korisno u smislu izgradnje mišića

U ostale zdravstvene prednosti kuvanih jaja spada i jačanje kostiju, aktiviranje moždanih funkcija, preventivno deluju na rak, poboljšavaju vid, a takođe su i neizostavni deo ishrane budućih mama.

  • Jačanje kostiju

Jaja sadrže vitamin D, koji je jedan od najistaknutijih tipova vitamina pomoćnika u jačanju mišića. Osim njega, u jajima se nalazi i kalcijum koji štiti kosti od lomljenja i mišiće od povreda, posebno kod žena, jer su one izloženije ovakvim situacijama nego muškarci.

Bioliver kapi za jetru i holesterol i trigleciride

Bioliver kapi za jetru protiv povišenog holesterola i triglecirida – klikni na sliku i naruči!

  • Aktivacija moždanih funkcija

Kao što je već pomenuto, kuvana jaja sadrže supstancu holin koja deluje kao moderator zaraznih bolesti i infekcija koje imaju uticaja na mozak i izazivaju Alchajmerovu bolest. Holin se u najvećoj meri nalazi u žumancu jajeta.

  • Trudnoća

Neophodno je da trudnice tokom drugog stanja održe potpunu ishranu, a barena jaja daju pružaju nutritivne komponente koje služe da fetus raste i štite ga od mogućih urođenih mana.

  • Rak

Jaja u sebi sadrže odličnu proporciju antioksidanata koji štite telo od rasta malignih ćelija osim toga što jaja održavaju našu kožu zdravom.

  • Vid

Važni vitamini koji se nalaze u jajima doprinose poboljšanju vida, a od svih bitnih supstanci koje jaje ima, najvažnija je lutein i ona deluje kao zaštita očne mrežnjače.