GLAD I ŽEĐ ZA MINERALIMA

Velika većina ljudi ne shvata da nedostatak minerala u njihovom telu stvara glad za pojedinim vrstama namirnica. Obično smo svesni samo naječešćih uzroka želje za hranom, kao što su glad, zavisnost od hrane ili nizak nivo sećera u krvi, dok na manjak minerala i ne pomišljamo!

 

Ako se u nama javi želja za nekom hranom ubrzo nakon obroka ono na šta ne mislimo jeste mogući nedostatak minerala. A upravo taj manjak minerala izaziva želju za hranom, tako što nedostatak različitih minerala izaziva glad za različitom vrstom namirnica.

nedostatak minerala

Pomenućemo namirnice koje nas mame i onda kada smo siti, ali nam u tim trenucima nedostaju određeni minerali, iako toga nismo svesni.

Čokolada

Ako se nađemo u situaciji da se javi neopisiva želja za čokoladom, našem telu treba magnezijum. Istraživanja pokazuju da su niski nivoi magnezijuma u organizmu povezani sa žudnjom za čokoladom. Umesto čokolade, kao nadoknadu magnezijuma jedite spanać, agrume ili orahe.

Masna hrana

Ako posežemo za nezdravom hranom bogatom masnim kiselinama, po sredi je nedostatak kalcijuma. Kada osetite glad za ovakvim namirnicama, umesto pomfrita ili pljeskavice, uzmite mleko, sir ili brokoli koji su odlični izvori kalcijuma.

Slatkiši

Pomama za šećerom ili slatkišima može biti izazvana različitim mineralnim nedostacima. U pitanju su sumpor, ugljenik, hrom, fosfor ili triptofan. Namirnice bogate ovim mineralima su riba, živinsko meso, džigerica, brokoli, suvo grožde, jaja, krompir i ribizle.

Hleb i pecivo

Nedostatak azota je već prepoznatljiv kao simptom koji izaziva glad za hlebom i pecivima. Proizvodi pekare nisu zdravi niti povoljni za organizam, pa se u slučaju nedostatka azota bolje hraniti orasima ili ribom.

Hladna hrana

Ukoliko često osećate glad za ohlađenim namirnicama, kao što je npr. sladoled, to znači da nemate dovoljno gvožđa u organizmu. Hrana koju u ovom slučaju treba jesti su meso, zeleno povrće, riba ili trešnje.

Kafa ili čaj

Neutoljiva žeđ za kafom ili čajem može da znači manjak većeg broja minerala, poput gvožđa, natrijuma, fosfora ili sumpora. U ovom slučaju preporučljivo je jesti piletinu, povrće, beli ili cmi luk, crvenu papriku, orahe i mahunarke.

Bioliver kapi za jetru i holesterol i trigleciride

Bioliver kapi protiv povišenog holesterola i triglecirida smanjuju potrebu za slatkim – klikni i naruči!

Gazirana pića

Ukoliko vam se piju gazirana pića, reč je o nedostatku kalcijuma. Umesto nekog od ovih napitaka, popijte mleko ili pojedite parče sira.

Pržena hrana

Uzrok gladi za prženom hranom može da bude u malim količinama ugljenika u organizmu. Konzumiranje više vrsta voća može da eliminiše ovu glad.

Kisela hrana

Nedostatak magnezijuma može da izazove žudnju za kiselom hranom. Jedenjem oraha, semenki, mahunarki i voća u prilici ste da se izborite sa ovom žudnjom.

Slana hrana

Ako nam se više nego uobičajeno jede nešto slano, to samo znači da našem telu nedostaje hlorida. Potisnite ovu želju tako što ćete pojesti hranu posoljenu morskom solju, a od namirnica konzumirajte ribu ili sirovo kozje mleko.