ŠTA JE UZROK?

Potonuće Titanika pod velom je tajne i nakon više od 100 godina. Mnogi stručnjaci koji se bave ovom temom odavno smatraju da Titanik nije potonuo onda kada je udario u ledenu gromadu, a sada imaju i nove dokaze za ove tvrdnje.

 

Uprkos tome što su stručnjaci i ranije razmatrali neki drugi scenario, retke fotografije koje su tek nedavno proučene pokazale su da bi nešto drugo moglo da bude uzrok potonuća nekada najvećeg putničkog broda na svetu.

titanik nije potonuo

Najnoviji dokazi upućuju na to da je velika vatra u trupu broda gorela skoro tri nedelje pre nego što je isplovio iz luke u Sautemptonu. Dakle, potonuće Titanika prouzrokovao je ogroman požar u trupu broda, a ne njegov sudar sa santom leda, smatraju stručnjaci.

Novinar Senan Moloni, koji se već više od 30 godina bavi proučavanjem Titanika, analizirao je fotografije koje su glavni elektroinženjeri načinili pre nego što je brod napustio brodogradilište u Belfastu.

Maloni navodi da je primetio crne tragove, duge devet metara, duž prednjeg desnog dela trupa, malo iza mesta koje je probila santa leda.

“To je isto mesto u koje je udarila santa i čini se da je na njemu već postojalo oštećenje ili da je bio znatno oslabljen čak pre nego što je brod napustio brodogradilište”, rekao je Maloni.

Stručnjaci su potvrdili da je tragove najverovatnije prouzrokovao požar u tri sprata visokom skladištu uglja, iza jedne od ložionica.

Tim od 12 ljudi pokušao je da ugasi požar koji je dostigao temperaturu od 1000 stepeni Celzijusovih, ali su napori članova grupe bili uzaludni.

Meloni navodi da niko od putnika nije bio obavešten o požaru jer je Džej Brus Ismej, predsednik kompanije koja je gradila Titanik, prethodno zabranio osoblju da iznosi ovaj problem u javnost.

U dokumentarcu “Titanic: The New Evidence” britanskog Kanala 4, navodi se da je brod takođe usidren na suprotnu stranu od one kojom je prvobitno trebalo da isplovi, kako putnici ne bi videli vatru.

“Niko do sada nije istražio ove tragove. Oni potpuno menjaju celu priču. Metalurški stručnjaci objasnili su nam da čelik na visokim temperaturama postaje krt i da se njegova jačina smanjuje za 75 odsto. Kada je brod udario u santu leda, zid trupa bio je već toliko oslabljen da se lako pokidao. Znalo se za požar, ali je odlučeno da se problem zataška. Titanik nikada nije ni trebalo da isplovi”, navodi Maloni.

Rej Boston, stručnjak koji više od 20 godina proučava putovanje Titanika, izjavio je još 2008. godine da veruje da je bar desetak dana pre nego što je brod napustio Sautempton na njemu izbio požar, najverovatnije tokom testiranja njegove brzine.

Boston je istakao da je taj požar mogao da prouzrokuje “ozbiljne eksplozije” pod palubom pre nego što bi Titanik stigao do Njujorka.