OTKRIĆE SVETSKOG ZNAČAJA

Novosadski pronalazač i akademik Veljko Milković, po zanimanju istoričar, opovrgao je dosadašnje tvrdnje kako nije moguće dobiti više energije od uložene koje u nauci važe vekovima.

 

Svojim, kako se samo laicima čini, jednostavnim patentom – pumpom za vodu, pomerio je temelje svetske nauke, i dosanjao vekovni san svih pronalazača otkako je čovek postao svestan mašine nazvane “perpetuum mobile”!

novosadski pronalazač

Informacija o pronalasku “dvostepenog mehaničkog ascilatora” novosadskog akademika munjevito je obišla planetu.

Prvi put, prema tvrdnjama svetskih naučnika, dokazano je da se iz jednog mehaničkog procesa može dobiti više energije nego što se u njega uloži. Drugim rečima, stvorena je mogućnost da se pomama za svetskim izvorima energije nezamislivo smanji i tako zaustave globalni sukobi.

„Pronalazak deluje jednostavno, ali po svim reakcijama naučne javnosti, reč je o epohalnom pronalasku“, ističe Miljković tvorac ovog epohalnog otkrića.

Kako kaže, spojem klatna i poluge, odnosno ljuljaške i klackalice, dobio se novi mehanički uređaj, koji može da olakša desetine teških poslova: vađenje nafte, rad teških presa, proizvodnju struje…

veljko-pumpa

„Radi se o klatnu, čistom izvoru energije na bazi gravitacije. Smatram da je to spas za planetu. Ratova ne bi bilo ako bismo imali jeftinu energiju, a moje pogonsko klatno daje dostupnu i čistu energiju. Klatno je isto što i ljuljaška na kojoj se krećemo s veoma malo energije. Ostalo u izumu su finese“, kaže ovaj naučnik.

Reč je o čistom izvoru energije, koji može da spreči konflikte u svetu.

Čak je i grupa istraživača iz Dalasa u Teksasu napravila mašinu po Milkovićevom modelu i eksperimentalno potvrdila da uređaj daje više mehaničke energije nego što je potrebno uložiti.

„Svetski istraživački pokret za čistu energiju rođen je u Novom Sadu, a podatak da 12 puta dobijate više od uloženog, jeste prvi takav u istoriji nauke“, tvrdi Milković.

Od Novog Zelanda preko Rusije do Kine, svetske naftne i energetske kompanije, kao i pronalazači iz sveta, poslali su sopstvene nacrte mašina izrađenih po patentu novosadskog naučnika.

„Gledajući globalnu situaciju, sada je moguće smanjiti “glad” za izvorima energije, jer sama informacija da ima mogućnosti za veliku uštedu dovoljna je da se svet primiri“, optimističan je pronalazač.

Ističe, kako su na njegovom sajtu i predlozi naučnika iz celog sveta, pa je tako jedan Amerikanac čak predložio da se oscilator ugradi u bandere i da ljudi dok čekaju autobus, pomeraju klatno i na taj način proizvode struju za rad svetiljki. A, za uzvrat, iz aparata bi dobijali kartu za prevoz.

Inače, poznat je po samogrejnim kućama u kojima neki Novosađani žive već dvadeset godina. Kada je u Novom Sadu pre dve godine objavljena vest da je inicirana nominacija za Nobelovu nagradu iz fizike Veljku Milkoviću, mnogima nije bilo poznato ime ovog Novosađanina.

Autor: Ljiljana Milovanović