PREPORUKA STRUČNJAKA

Oko 40 odsto korisnika androida koristi šablon za zaključavanje uređaja. Ovo je dobra ideja, ali izgleda da dok zaključavamo uređaj moramo voditi računa o tome da li je neko u blizini.

 

Naučnici sa jednog kineskog i jednog britanskog univerziteta kažu da osobe u blizini mogu relativno lako otkriti vaš PIN ili šablon koji koristite za otključavanje telefona.

šablon za zaključavanje

Štaviše, neko ko želi da zaviri u vaš telefon ili tablet ne mora da gleda preko vašeg ramena kako otključavate uređaj. Kineski i britanski naučnici su dokazali da im je snimanje pokreta prsta sa udaljenosti od nekoliko metara omogućilo da u 95 odsto slučajeva otkriju šablone za otključavanje telefona 120 korisnika koji su učestvovali u istraživanju, sa najviše pet pokušaja, posle čega će neki Android uređaji biti zaključani kako bi se zaštitili podaci.

Oko 40 odsto korisnika androida koristi šablon za zaključavanje uređaja.

Naučnici su koristili softver koji analizira pokrete prsta iz video snimaka i pokušava da otkrije verovatne šablone koje napadač može probati kada se u njegovim rukama nađe uređaj koji želi da otključa.

Ova vrsta napada otkriva više nego gledanje preko ramena, jer video može biti snimljen mobilnim telefonom sa udaljenosti od 2,5 metra ili digitalnom SLR kamerom sa udaljenosti od 9 metara.

Zanimljivo je da se ispostavilo da je lakše otkriti složenije šablone jer omogućavaju algortimu da suzi moguće opcije. Šta više, naučnici su otkrili da je prva kombinacija koju nudi softver za složene šablone obično tačna. Oni su uspeli da pri prvom pokušaju otkriju sve složene šablone, 87,5 odsto srednje složenih šablona, i tek 60 odsto lakih šablona.

Napad ove vrste zavisi od sposobnosti napadača da snimi žrtvu dok otključava uređaj šablonom, što ne bi trebalo da bude problem na prometnim mestima.

Najjednostavniji način da se korisnici zaštite od takvih napada je da pokriju svoje prste kada otključavaju telefon šablonom, posebno kad su na javnom mestu.

Drugi način je dinamička promena boja i osvetljenja ekrana da bi se zbunila kamera ili pomešao šablon za zaključavanje sa drugim aktivnostima, ali to je nešto što zavisi od programera uređaja.

Izvor: Informacija.rs