RAZLIKA U KRVNOM PRITISKU

Ako osećate vrtoglavicu kada se iz sedećeg ili ležećeg položaja naglo uspravite, to je zbog brzog pada krvnog pritiska. Ovo stanje poznato je kao ortostatska hipotenzija i često je veoma blago izraženo, a traje samo nekoliko sekundi posle ustajanja.

 

Ortostatska hipotenzija se dešava svima povremeno. Međutim, ako se vrtoglavica prilično često dešava i traje duže od nekoliko minuta svaki put kada se naglo ustane, ona može biti znak nekog ozbiljnije zdravstvenog problema.

ortostatska hipotenzija

Može biti mnogo uzroka osećaja vrtoglavice prilikom ustajanja iz sedećeg položaja i neki od njih se mogu lako otkloniti. Evo šta sve može da prouzrokuje ovu pojavu.

Dehidratacija

Kada nemate dovoljno tečnosti u telu, postepeno počinje da se gubi volumen krvi. Ovo može doprineti tome da se smanji krvni pritisak prilikom ustajanja, što dovodi do vrtoglavice. Dehidratacija može biti uzrokovana nedovoljnim ispijanjem vode, u situacijama kada osoba ima proliv ili povraćanje, ali i kod napornih treninga profesionalnih sportista.

Srčani problemi

Različiti srčani problemi mogu dovesti do osećanja vrtoglavice i pada krvnog pritiska. Izuzetno niska stopa rada srca, srčani napad ili problem srčane insuficijencije mogu učiniti da se stvori osećaj vrtoglavice prilikom ustajanja. Jedini način da budete sigurni u to šta se dešava tačno sa vašim telom je da razgovarate sa svojim lekarom o ovom problemu.

Poremećaji nervnog sistema

Neki od poremećaja nervnog sistema mogu otežati regulisanje krvnog pritiska. Stanja poput raznih tipova demencija, Parkinsonova bolest ili neke druge, mogu ozbiljno poremetiti regulaciju pritiska, koja bi trebalo biti pod nadzorom lekara.

Biocapillary kapi za cirkulaciju i krvotok

Biocapillary kapi za bolju cirkulaciju – kikni na sliku i naruči!

Posle jela

Pojedini ljudi, posebno starije osobe, mogu da dožive nagli pad krvnog pritiska odmah posle jela. Upravo bi ovo bio razlog zbog koga možete ponekad da osetite vrtoglavicu kada ustanete od stola.

Godine

Niži krvni pritisak postaje uobičajen tokom starenja. Ovo je zato što se ćelije u blizini srca i arterije koje regulišu krvni pritisak usporavaju, pa se zbog toga mogu javiti problemi sa lupanjem srca.

Lekovi

Izvestan broj lekova, kao što su diuretici, alfa i beta blokatori i mnogi drugi, mogu da naprave haos sa krvnim pritiskom. Opet, neki drugi lekovi mogu dovesti do problema sa vrtoglavicom, uključujući i one lekove koji se koriste za lečenje depresije, psihotičnih poremećaja, erektilne disfunkcije i Parkinsonove bolesti. Mišićni relaksanti i narkotici takođe mogu imati isti efekat.

Trudnoća

U drugom stanju, volumen krvi se povećava tako da krvni pritisak može pasti odjednom i iznenada. Sve ovo je razlog zbog kog je vrtoglavica prilikom ustajanja sasvim normalna za trudnice.

Alkohol

U situacijama kada osoba redovno pije alkohol ona može da oseti vrtoglavicu prilikom ustajanja. Smanjite unos pića, pa će i neprijatnih vrtoglavica biti manje.