SENZACIJA

Naučnici su otkrili novi organ u ljudskom telu – mezenterijum, za koji smatraju da može otvoriti novo poglavlje u medicinskoj nauci, kao i rešiti pitanje nastanka određenih bolesti. U pitanju je jedna struktura, a ne niz nepovezanih delova tkiva, kako se do sada mislilo.

 

Novi organ u ljudskom organizmu i službeno je dobio ime mezenterijum i on se nalazi u probavnom traktu. Dok je njegova struktura veoma dobro poznata, o funkciji mu se ne zna mnogo.

mezenterijum

Mezenterijum je u stvari dvoslojni vrećasti prevoj koji povezuje creva sa zadnjim delom trbušne duplje.

Anatomski opis koji se već 100 godina nalazi u literaturi nije bio potpuno tačan. Dugo se mislilo da je mezenterijum sastavljen od fragmentiranih struktura.

„Ovaj organ je daleko od prostog niza nepovezanih zasebnih delova, već je u pitanju jedna struktura“, objašnjava Kalvin Kofi, profesor hirurgije sa Univerzitetske bolnice Limerik u Irskoj.

Prema njegovim rečima, objašnjena je anatomija strukture, a idući korak je objasniti njegovu funkciju.

„Ako razumete funkciju, možete prepoznati nepravilnosti u radu i tada imate bolest. Složite sve to zajedno i dobićete čitavu novu granu medicine“, dodaje dr Kofi.

Vest o njegovom otkriću objavljena je u magazinu „The Lancet Gastroenterology & Hepatology“. Studenti medicine i naučnici sada će pažnju usmeriti istraživanju uloge mezenterijuma u abdominalnim oboljenjima.

Izvor: Srna