PODVARAK SA ĆURETINOM

U otmena „zimska“ jela spada i podvarak sa ćuretinom, može se reći već i karakteristično za kuhinju ovih prostora. Ovo je samo jedan od načina pravljenja ovog ukusnog jela, a svaki recept se svodi na isto – kiseli kupus, dimljeni ćureći bataci i slaninica.

podvarak sa ćuretinom

Sastojci:

1,5 kg listova kiselog kupusa
2 dimljena ćureća bataka
100 grama dimljene slanine
2 glavice crnog luka
1 kašika mlevene papnke
1 kašika tucane ljute paprike
1 češanj belog luka
so
mleveni crni biber

Način pripreme:

Na dasci za sečenje satarom lomimo kosti pa ih zatim odsečemo nožem. Zasečemo batake na nekoliko mesta. Satarom batake sečemo na nekoliko parčića.

U tiganj za prženje na šporetu sipamo ulje da se zagreje. Na zagrejano ulje stavimo komade mesa da se prže. Za vreme prženja meso prevrćemo. Slaninu sečemo na kocke, a luk sitno iseckamo. Isprženo meso vadimo iz tiganja i stavimo na činiju. U isti tiganj stavimo da se prže isečena slanina i luk. Češanj belog luka sečemo na parčiće, dodamo u tiganj i mešamo za vreme prženja.

Listovima kupusa odsečemo tvrde delove, stavimo ih jedan na drugi, uvijemo rolat i sitno isečemo. Isečen kupus dodamo u tiganj na šporetu. Promešamo, dodamo jednu kašiku mlevene crvene paprike i jednu kašiku tucane ljute paprike. Ponovo promešamo. Kada kupus omekša, sklonimo tiganj sa šporeta.

Sadržinu tiganja prespemo u keramički sud. U tiganj za prženje nalijemo 350 ml vode i stavimo tiganj na šporet.

Parčiće mesa ređamo u keramički sud. Meso poprskamo uljem. U keramički sud sipamo vrelu vodu iz tiganja sa šporeta. Zatvorimo keramički sud aluminijumskom folijom, stavimo u rernu i pečemo jedan sat na 225 stepeni. Nakon sat vremena vadimo sud iz rerne i skinemo foliju.

Na činiju za serviranje sipamo prvo kupus, a pored ređamo parčiće ćuretine jedno na drugo.

Prijatno!