ZDRAVLJE IZ PARE

Medicinski tretman koji pruža sauna poboljšava opšte stanje, a posebno utiče na rad srca i mozga. Upotreba saune redovnija je u zemljama na severu Evrope, pa je jedno istraživanje u Finskoj ispitivalo zdravstvene prednosti saune, došavši do neverovatnih rezultata!

 

Mnogi domovi u Skandinaviji imaju privatne saune izrađene od lepog i kvalitetnog drveta, ali ova zgodna i korisna tradicija nije rasprostranjena u drugim delovima Evrope i ostatka sveta.

upotreba saune

Osećaj koji pruža sauna je neverovatno prijatan za mnoge ljude, a istraživanja sada pokazuju da redovna upotreba saune ne stvara samo osećaj prijatnosti, već i nudi ozbiljne zdravstvene prednosti.

Opuštanje koje osećamo dok uživamo u umirujuće toploj kupki podstiče i naše bolje zdravstveno stanje, tvrde istraživači, nalazeći značajne zdravstvene koristi zahvaljujući redovnoj upotrebi saune. Na primer, sauna može pomoći da se smanji rizik od srčanih oboljenja i moždanog udara, kao i neuroloških poremećaja poput demencije.

Šta istraživanje kaže o korišćenju saune?

Istraživanje o prednostima saune je zaista upečatljivo, jer na jedan ubedljiv način pokazuje korist saune koja je praćena tokom dugog vremenskog perioda sa velikim brojem učesnika.

Istraživači sa Univerziteta u istočnoj Finskoj pratili su 2.300 ljudi i otkrili da je do neverovatnih 63 odsto smanjenja smrtnosti od moždanog udara i srčanih bolesti došlo kod učesnika koji redovno koriste saune. Još ohrabrujući podatak bilo je smanjenje od 66 odsto u slučajevima Alchajmerove bolesti i demencije kod korisnika saune. Postizanje ovakvih rezultata, kažu istraživači, moguće je koristeći saunu dovoljno često, bar četiri puta nedeljno.

Ova studija je samo još jedan dokaz koji može da potvrdi činjenicu koliko povoljno na ljudsko zdravlje mogu da utiču prirodne terapije.

Zašto su saune tako korisne za određena zdravstvena stanja?

Sada se postavlja pitanje na koji način sauna može da doprinese tako neverovatnim zdravstvenim koristima. Više istraživanja bi trebalo da se sprovede kako bi se našlo više konkretnih odgovora, ali se za sada čini da se zapanjujući benefiti odnose na povećanje osnovne temperature tela u mehanizmu pod nazivom “pasivna terapija toplotom”. Ovaj mehanizam zauzvrat povećava protok krvi, što je korisno za zdravlje kardiovaskularnog sistema. Proces je sličan onome koji se dešava kada osoba fizički vežba, jer je znojenje na sličan način korisno za sveukupno zdravlje.

Sasvim je moguće da je upotreba saune korisna i zbog toga što izaziva prilično duboko stanje opuštanja tela i oslobađanje od stresa, s obzirom na to da stres dovodi do raznih upala. Poznato je već da su stres i upala uključeni u mnoge hronične zdravstvene probleme.