NEPOŽELJNA SLIKA PREDIĆA

Novi direktor Urgentnog centra i član Glavnog odbora DPS koja sa Bošnjačkom strankom vrši vlast, Nermin Abdić smatra da je slika Kosovke devojke nepoželjna u prostorijama te medicinske ustanove.

 

Nakon što je Njegoš „pao na ispitu” kod Bošnjaka koju su odbili predlog Vlade Crne Gore da se Njegošev dan rođenja slavi kao državni praznik – i reprodukcija Kosovke devojke više se ne nalazi na zidu u Urgentnom centru Crne Gore u Podgorici.

slika kosovke devojke

Po naređenju Abdića, Kosovka devojka je skinuta sa zida, mesta odakle je dočekivala nevoljnike koji su ovde tražili pomoć lekara. Jedna medicinska sestra nam je kazala da je direktor rekao: „Mičite je odatle i obesite negde u nekom ćošku da se ne vidi.”

Možda je ovo prilika da podsetimo da je jedan Musliman ušao u istoriju onog trenutka kada je odbio da ruši Njegoševu zavetnu crkvicu na Lovćenu. Nedavno su crnogorski pisci podsetili na plemenitost Isa Mahmutovića, koji je jedini odbio da učestvuje u rušenju Njegoševe kapele na Lovćenu, i pozvali vlast da se ne poigrava sa imenom i delom Petra Drugog Petrovića Njegoša, kao i da na Lovćenu povrate njegovu kapelu.

Kosovka devojka, pokraj ulaznih vrata u Urgentnom centru, decenijama je dočekivala na hiljade građana koji su tražili spas kod lekara, ali i ispratila mnoge direktore, ali nikome od njih nije zasmetala. A i kako bi kada su Kosovku kao vidaricu rana i muka junačkih u Urgentni centar „smestili” komunisti za koje se verovalo da im i nije do „rana kosovskih”.

Crna Gora kao kandidat za ulazak u veliku porodicu evropskih naroda i država očito mora da ukloni svaki simbol, rečenicu, geografski pojam vezan za Kosovski boj, a na to je pristala kada je među prvim državama priznala nasilno proglašenje Kosova za državu. Tu svoju nenarodnu odluku dodatno je osnažila kada je glasala da najveće svetinje Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji budu kulturno blago Albanaca, odnosno Kosova.

Na ovu priču uputili su nas brojni pozivi građana, pacijenata iz Urgentnog centra, koji ne razumeju zašto je novoimenovanom direktoru Abdiću smetala slika Kosovke devojke na ulazu Urgentnog centra, kada je ona, kako nam je kazala jedna čitateljka, „simbol čistog srca, dobrote, plemenitosti, humanosti, a Abdić je svojim gestom pokazao da je sve, samo ne to”.

Izvor: Politika.rs