ZNAMENJE ISUSOVOG ROĐENJA

Mnogo toga je napisano o astronomskim mogućnostima božićne zvezde, čak i astrološki znaci, no može li vitlejemska zvezda biti anđeo? Pravoslavlje ovu pojavu tumači na jedan određen način.

 

Čuda su, dok se odigravaju, neobjašnjivi događaji u vreme nekog dešavanja. Za mnoge, čuda su osnovna uverenja koja mogu učvrstiti ili iskušati nečiju veru. Mnoga takva čuda čine deo božićnih predanja. Ova predanja mogu značiti različite stvari različitim ljudima: stvarne događaje, čuda, ili simvole.

vitlejemska zvezda

Za hrišćanina, jedno od velikih čuda Božića je zvezda koja se pojavila u vreme rođenja Isusa Hrista. Ova vitlejemska zvezda je po predanju vodila mudrace s Istoka do mesta rođenja Isusa Hrista. Prema Pismu (Matej 2, 7-10) ova zvezda je prethodila mudracima na putu dok nije došla i stala iznad mesta gde je bio Mladenac.

Ali, da li je ovaj nebeski objekat koji je vodio mudrace i stao iznad mesta Mladenca Hrista astronomski ili natprirodni objekat – zvezda ili anđeo?

Proročanstvo o zvezdi

Starozavetno proročanstvo o zvezdi (Broj. 24, 17) koristili su radikalni i revolucionarni Jevreji od 70 godine po Hristu da podstaknu i uteše se proroštvom o „Jakovljevoj zvezdi“, koje su neki bogoslovi tumačili kao dolazak Mesije: Vidim Ga, ali ne sad; gledam Ga, ali ne izbliza; izaći će zvezda iz Jakova i ustaće palica iz Izrailja, koja će razbiti knezove moavske i razoriti sve sinove Sitove.

Vitlejemsku zvezdu mnogi hrišćani vide kao čudesan simvol Isusovog rođenja, ali ima i onih koji je vide kao stvarni astronomski događaj – novu, kometu ili posebnu konjukciju koja se dogodila u vreme predskazanog rođenja. Zaključak o takvom astronomskom događaju tek treba da donese većina astronoma.

Stari Grci, Rimljani, pa čak i Jevreji, verovali su da astronomske pojave najavljuju stvarne događaje na zemlji, kao što je rođenje važnih vladara i junaka.

Origen se u trećem veku nove ere zalagao za prirodno objašnjenje vitlejemske zvezde. Jovan Zlatousti, vek kasnije, video je zvezdu na sasvim drugačiji način, kao jedno od mnogih čuda koje su se desila prilikom rođenja, pa u vezi toga kazuje:

„Kako je onda, reci mi, zvezda ukazala na mesto tako usko, samo na prostor jasala i pećine, osim ako nije napustila visinu i sišla, i stajala nad samom glavom Mladenca? A ovo je Jevanđelista nagovestio kada je rekao: Gle, zvijezda, iđaše pred njima dok ne dođe i stade odozgo gdje bješe dijete.“

Zvezda kao astronomski objekat

Bilo je mnogo teorija u modernim vremenima o astronomskim ili astrološkim pojavama u vreme rođenja Isusa Hrista, ali mnoge od ovih konjukcija, novi, kometa, pulsara, dvostrukih pomračenja ili supernovih u odgovarajućem vremenskom rasponu ne bi bile dovoljno sjajne za golo oko, pa da se podudare sa stihovima Svetog Pisma.

Zvezda u Pravoslavlju

Prema Pravoslavnoj Crkvi, vitlejemska zvezda koja je vodila mudrace nije bila astronomski događaj, već natprirodno biće – anđeo. Ovaj anđeo beše poslat od Boga da vodi mudrace do Mladenca Hrista, a svet k rađanju nove svetlosti razuma, kao što i kazuje božićni tropar:

Rođenje Tvoje, Hriste Bože naš, zasija svetu svetlost razuma, jer u njemu oni koji zvezdama služahu od zvezde se naučiše da se klanjaju Tebi, Suncu Pravde, i Tebe da poznaju s visine Istoka, Gospode, slava Tebi.