Zimske čarolije u Srbiji

Preporuke za zimske čarolije u Srbiji – kako izabrati planinski, urbani i seoski turizam

Iako je januar 2017. u Srbiji, jedan od najhladnijih zabeleženih, iskreni obožavaoci snega i sportova na snegu, jedva su dočekali da se skijama ili bordovima spuste niz omiljene staze, prošetaju po planini, a potom se zgreju uz čaj, grejanu rakiju ili kuvano vino. Praznici su svoje odradili i već su na izmaku, ali energija vezana za zimu ne jenjava. Stoga ćemo se postarati, da i onima koji jedva čekaju mart i april, i prvo prolećno sunce, približimo zimu i damo im korisne savete da vikende umesto kod kuće provedu uživajući u pogodnostima, koje zima uprkos minusima pruža. Odabrali smo neke od destinacija koje će vam se nesumnjivo dopasti.

Provereno za skijaše

Ozbiljno popularan među Beograđanima, premda ga i svi drugi rado posećuje, div među planinama i ski centrima, na 290 km od glavnog grada, uzdiže se veličanstveni Kopaonik. Jedan od najpoznatijih turističkih centara u Srbiji je još, sada davne, 1981. proglašen za nacionalni park. Uprkos hladnim temperaturama, na Kopaoniku se može očekivati i do dve stotine sunčanih dana godišnje. Neretko ovu planinu nazivaju i “planinom sunca“. Pančićev vrh je izazov za brojne turiste kako iz Srbije tako i iz inostranstva, staze za skijanje i pešačenje su uredno održavane. Uostalom, ko je makar jednom kročio tamo, zna o čemu govorimo.

Sve popularnije planine

Iako su Kopaonik i Zlatibor, oni koji nose titulu najomiljenijih kada je reč o planinama u Srbiji, poslednjih godina sve je više onih koji za promenu biraju Divčibare, Taru ili Javor. Najveće osveženje među planinama jeste ona koja je oživela turizam istočne Srbije. Reč je o Staroj planini. Ovaj visokoplaninski masiv pripada venačnim planinama. Dužinom od oko 550 kilometara od Zaječara do Crnog mora, Stara planina stvara zaista zadivljujuć osećaj. Najviši vrh nalazi se na čak 2169 metara i zove se Midžor. Skoro pet meseci godišnje prekrivena je snegom pa je stoga i sve češći izbor za skijaše. Staze i gondole čine je uređenim ski centrom.

Za ljubitelje urbane zime

Iako se zima najviše vezuje za planinu, nimalo ne znači da je ne možete provesti u urbanim jezgrima i u gradu. Svi oni koji vole da “prošpartaju“ gradskim ulicama dok sneg zatrpava negativne emocije, pa se potom raskrave u pabu, restoranu ili kafani, u Srbiji mogu naći svoje mesto. Beograd, kao glavni grad, nudi brojne znamenitosti, koje u svako doba godine izgledaju čarobno. Što se noćnog provoda tiče, sve više noćnih klubova i kafana privlači turiste sa Balkana ali i Nemce, Italijane, Špance… Po povoljnim cenama možete iznajmiti apartmane u centru Beograda i na tanane razgledati grad. Apartmani na Novom Beogradu takođe su atraktivni i pristupačni. Obezbedite sebi smeštaj na vreme i upustite se u avanturu pronalaženja sebe i gradskih tajni u gradu na ušću.

Seoski turizam

Ukoliko tragate za begom od gradske vreve, saobraćaja i gužve, onda su sela pravo mesto za vas. Hleb ispod sača, rakija i vino, kamin ili kaljava peć i škriputanje snega opustiće vas i napuniti majčinskom energijom. Zima i ne mora da bude tako tragična kao što izgleda kada nas sa svih strana zapljusne talas panike. Ako joj se pridružite, lakše ćete do proleća.