LEKOVITI PRAH

Cimet nije samo začin, već se njegova lekovita svojstva sve više postavljaju kao tema proučavanja. Određene supstance u cimetu čine da ova biljka pomaže u uništavanju malignih ćelija, posebno kod karcinoma dojke, ali i u slučajevima raka debelog creva, pluća i jetre.

 

Cimet je već hiljadama godina lekovita biljka u Aziji i drugim delovima sveta, ali su novi naučni dokazi pokazali njegovu moć u lečenju i prevenciji raka.

supstance u cimetu

Egipćani, Kinezi i stari Evropljani koristili su koru cimeta i njena protivbakterijska, protivgljivična, protivupalna svojstva, a čak im je služila i za očuvanje hrane. Nedavne studije pokazale su kako cimet može imati direktan uticaj na mnoge vrste raka, najpre na rak dojke.

Supstance zbog kojih je cimet antikancerogen

Cimet u sebi sadrži izuzetnu količinu materija koje imaju pozitivno dejstvo na lečenje raka. Najproučavanija od svih je cinamaldehid, koja je potvrdila svoja antikancerogena svojstva u nekoliko naučnih studija, posebno kada su u pitanju karcinomi pluća i debelog creva.

Medicinsko istraživanje sprovedeno 2015. godine na Univerzitetu u Arizoni otkrilo je da cinamaldehid u cimetu potiskuje metastaze raka debelog creva kroz inhibiranje upalnih odgovora koji pomažu ćelijama raka da rastu. Druge studije su pokazale da cinamaldehid utiče na ćelije raka jetre.

Osim ovog jedinjenja, cimet sadrži fenilpropen koji se zove eugenol, a koji je pokazao svoje pozitivne efekte na ćelije raka dojke. Prema studiji iz 2013. godine koju je sproveo jedan istraživački medicinski centar iz Saudijske Arabije, eugenol u cimetu inhibira supstancu survivin koja se nalazi u različitim vrstama ćelijskih linija kod raka dojke. Survivin proizvode ćelije raka kako bi im pomogao da izbegnu svoju smrt. Esecijalna ulja žalfije, bosiljka i karanfilića takođe sadrže visoke nivoe eugenola.

BioLiver kapi protiv visokog holesterola i triglecirida

BioLiver kapi smanjuju šećer i visok holesterol prirodnim putem – klikni na sliku i naruči!

Konačno, cimet sadrži i fitoestrogen pod nazivom kumarin, koji takođe ima negativan efekat na rast i metastaze raka dojke. Suprotno popularnom verovanju, prirodne fitoestrogene ne treba izbegavati kada su kao u ovom slučaju lekoviti i imaju pozitivnu ulogu u sprečavanju kancera. U stvari, fitoestrogeni koji se nalaze u lanu, bundevi, kao i u cimetu, pružaju blage oblike estrogena koji mogu da pomognu smanjenju tumora dojke ili sprečavaju da se na tom mestu ikada razviju.

Fitoestrogeni se na ovaj način kače na ćelijske receptore u mlečnim žlezdama, zamenjujući “agresivne” ksenoestrogene, koji su u ogromnoj većini glavni krivci nastanka raka dojke.

Uz cinamaldehid i eugenol, cimet kao biljka izvor je detoksikujućih vlakana, kalcijuma i mangana. Vlakna i ključni esencijalni minerali iz cimeta mogu samo dodatno da pospeše ulogu u prevenciji raka, posebno kod kancera debelog creva.

Ostala lekovita svojstva cimeta

Svojstva koja poseduje cimet imaju i druge lekovite prednosti. Kao superantioksidant, cinamaldehid ima sposobnost da izvuče metale iz organizma.

Sveobuhvatna studija koju je sproveo “MD Anderson Cancer Center” iz Teksasa utvrdila je da sastojci cimeta imaju neuroprotektivnu ulogu, koja će u budućnosti biti korišćena u terapiji pacijenata koji boluju od Parkinsonove i Alchajmerove bolesti.

Na kraju, cimet je poznat i kao stabilizator šećera u krvi, što je pokazalo nekoliko naučnih studija. Cimet se nalazi na listi onih namirnica koje se preporučuju u lečenju dijabetesa tipa 2.