BLAGODETI KIVIJA U TRUDNOĆI

Kivi je ekstremno bogat hranljivim materijama, a određeni razlozi su presudni zbog kojih je on savršeno voće za trudnice i plod. Povećana želja za slatkišima u drugom stanju može adekvatno i mnogo zdravije da se zameni ovim južnim voćem!

 

Tokom trudnoće, često se dešava da žene doživljavaju veliku želju za slatkišima. U velikom broju slučajeva, to je čokolada. Međutim, u takvim okolnostima preporučljivo je da izbor bude nešto zdraviji.

voće za trudnice

Moguće je uživati u ukusu slatke hrane, a istovremeno i brinuti o svom zdravlju. Umesto prerađenog šećera iz slatkiša, potrebno je uneti prirodni šećer iz voća. Iz ovih razloga, trudnicama se preporučuje da jedu kivi, jer u tom južnom voću postoji nekoliko zaista dobrih razloga da bude prava zamena za slatkiše.

Kivi je odličan izbor za trudne žene. Ne samo da je ukusan, već je i veoma hranljiv, jer je bez holesterola, šećera i masti. Tokom trudnoće, žene posebno treba da vode računa o tome šta jedu. Upravo zbog toga, kivi je veliki izvor vitamina i za trudnicu i za plod.

Prednosti koje kivi ima u ishrani trudnice su sledeće:

Folati

Folati su važni za razvoj novih ćelija i funkcionisanje nervnog sistema. Oni su vrsta vitamina B i njihov nedostatak može rezultirati greškom u razvoju ploda, na primer deformacijom kičmene moždine. Ženama se obično savetuje da uzimaju mnogo folata, a idealno bi bilo da počnu nedelju dana pre začeća. Konzumiranje kivija tokom trudnoće može da omogući ženi da dobije potrebnu količinu folata na dnevnom nivou, jer ovo južno voće može da obezbedi pravilno formiranje tela bebe.

Vitamin C

Kivi je veliki izvor vitamina C i ova hranljiva materija je važna za trudnice i razvoj vezivnog tkiva kod bebe, a odlično služi i kao prevencija strija kod porodilje. Vitamin C pomaže u zaštiti tela od oštećenja jer sadrži antioksidante. Osim toga, ovaj vitamin može da spreči bakterije i viruse da se razvijaju u telu, jer ima blago antibakterijsko dejstvo.

Vitamin K

Vitamin K je prisutan u kiviju i to u veoma velikim količinama. Osnovna uloga vitamina K je da pomogne u zgrušavanju krvi. Za trudnice, konzumiranje dovoljne količine ovog vitamina je važno jer žene obično preterano krvare tokom porođaja. Sa niskim nivoom vitamina K, život majke može čak biti ugrožen. Osim ove funkcije, vitamin K može pomoći u razvoju jakih kostiju, a to je jako važno za dete u razvoju.

BioImunitet kapi za imunitet i jačanje

BioImunitet kapi za brzo jačanje imuniteta – klikni na sliku i naruči!

Prirodni šećeri

Kivi je slatko voće, a slatkiši su upravo one namirnice koje trudne žene najčešće preferiraju. Za razliku od kolača i slatkiša, kivi sadrži prirodne šećere i on sprečava ubacivanje insulina u krvi. Gestacijski dijabetes, koji se počesto javi u trudnoći, može se sprečiti na ovaj način.

Varenje

Kivi sadrži vlakna, enzime i fenolna jedinjenja, koji su važni za razvoj zdravog digestivnog trakta. Oni mogu da pospeše probavni sistem gajenjem probiotskih bakterija koje su prisutne u želucu. Na ovaj način, konzumiranje kivija tokom trudnoće može da pomogne u sprečavanju opstipacije, gastritisa, dijareje, nadimanja i bolova u stomaku.

Hormoni

Za trudnice je tipično da doživljavaju česte fluktuacije hormona, proživaljavajući stanja depresije, stresa i umora. Da bi se to sprečilo, trudnim ženama se preporučuje da konzumiraju mnogo kivija kako bi dovele svoje hormone u ravnotežu.

Imuni sistem

Kivi pomaže u jačanju imunog sistema, jer je bogat antioksidantima. Oni pomažu da se zaštite RNK i DNK od oštećenja, pomažući na taj način borbu protiv slobodnih radikala u telu. Dobro zdravlje je veoma važno za trudnicu da bi rodila zdravu bebu. Pored toga, kivi može poboljšati plodnost kod žene, tako da svaka ona koja namerava uskoro da ima decu, trebalo bi redovno da jede kivi.

Kalorije

Održavanje telesne težine na optimalnom nivou je generalno važno tokom trudnoće, iako to nije nimalo lako. Ovo može lako dovesti do komplikacija u radu srca i funkcionisanju organizma u celini. Da bi se to sprečilo, važno je da svaka trudnica proveri količinu kalorija koju unosi svaki dan. Jedan kivi sadrži svega oko 60 kalorija, što ga svrstava u niskokalorične namirnice.