AJVARKA

Tradicionalni srpski specijalitet od paprika – avjar, može biti još ukusniji i bolji kada se spremi savršeno hladno predjelo od njega. Ajvarka je kao torta od ajvara – odlična je kao uvertira pre nekog glavnog jela.

ajvarka

Sastojci:

200 grama ajvara
150 grama kačkavalja
5 jaja
9 kašika brašna
400 mililitara pavlake
pola glavice luka
1 prašak za pecivo
ulje
so
mleveni crni biber

Način pripreme:

Polupamo jaja i odvojimo žumanca od belanaca. Žumanca stavimo u veliki dubok sud, a belanca u sud po strani. Mutimo žumanca, pa dodamo pola pavlake i pola količine ajvara.

Posolimo i ponovo mutimo mikserom dok ne dobijemo homogenu smesu. Prašak za pecivo mešamo sa brašnom i dodamo u sud. Posolimo i promešamo dok se sastojci ne sjedine.

Mikserom mutimo belanca, dodamo malo soli i prespemo u sud sa žumancima. Mešamo kašikom da dobijemo homogenu smesu.

Tepsiju namažemo uljem i na nju stavimo papir. Ponovo poprskamo papir uljem i premažemo kuvarskom četkom. U tepsiju sipamo testo za tortu i pečemo 30 minuta na 220 stepeni.

U međuvremenu, fil pripremimo na sledeči način.

U dublji sud sitno isečemo luk i izrendamo kačkavalj. Dodamo preostalu pavlaku, preostali ajvar i mešamo kašikom da se sastojci sjedine.

Koru sečemo na tri jednaka dela. Uzmemo prvi deo kore, prevrnemo na lice i na njega sipamo fil. Nanesemo drugi deo kore, ponovo filujemo i stavimo treći deo kore. Gotovu ajvarku stavimo na donji deo kutije za tortu i kuvarskim špricem napunjenim pavlakom ukrasimo sredinu gornjeg dela. Ostavimo da se ohladi. Sečemo parčiće debljine 2 do 3 centimetra i ređamo na činiju za serviranje.

Prijatno!