DIGITALNA KONTROLA

Ugrađivanje čipova u ljude decenijama izaziva brojne kontroverze, ali je to realnost za jednu belgijsku kompaniju, koja je krenula u čipovanje radnika. Ona im na ovaj način omogućava da se slobodno kreću kroz sve poslovne prostorije, jer više ne moraju da nose sa sobom identifikacione kartice.

 

Belgijska kompanija Nju fjužn, koja se bavi digitalnim marketingom, prva na svetu je ponudila svojim radnicima da ugrade čip ispod kože. Njegova svrha je da zameni identifikacione kartice.

čipovanje radnika

Taj mikročip omogućava da slobodno ulazite u sve prostorije zgrade i da koristite kompjutere. Radnici mogu da biraju gde će da ugrade čip, da li će to biti između palca i kažiprsta. Postoji mogućnost da uzmu i prsten sa čipom u kom će biti lični podaci radnika.

Mikročipovi su se pokazali kao korisni, ali se postavlja pitanje moralnosti i privatnosti osobe koja ga ugrađuje. Naravno, može da dođe do zloupotrebe.

Inače, taj čip se zove RFID.

Reporter BBC-a je pristao na ovaj eksperiment i ugrađen mu je čip. Postao je robot, kiborg.

„Bol je kao da primate inekciju. Veličine je zrna pirinča“, rekao je novinar.

Ovi čipovi mogu da se povežu i sa smart telefonima.

„Želimo potpuno da primenimo ovu tehnologiju pre nego što nam pristupe velike kompanije ili Vlade koje će imati potrebu za čipovanjem, bilo da je reč o poreskom čipu, Gugl čipu ili Fejsbuk čipu“, rekao je Hanes Sjoblad iz kompanije koja proizvodi mikročipove.

Sve kancelarije u Epicentru biće opremljene Majkrosoftovom tehnologijom koja će menadžment obaveštavati kada je vreme za zalivanje biljaka i slično.

Da li je ovo još jedan od načina pripreme čoveka za totalnu kontrolu nad njegovom slobodom? Pritom, treba reći da je ovo neprisiljena, već dobrovoljna kontrola na koju ljudi sami pristaju.

Posle ogoljivanja sopstvenog života putem društvenih mreža, ovo je siguran korak dalje u ruiniranju domena privatnog svakog pojedinca.

Izvor: Vesti-online.com