BRONHI KOCKE

Ako volite kremaste i neobične kolače onda ovaj čeka baš vas! Bronhi kocke spoj su finih tankih kora i lagane bronhi čoko kreme. Ukus je zaista poseban, ako ste ljubitelj ovih bombona, kolač će vam se dopasti još više.

 

Priprema se veoma jednostavno, iako na prvi pogled ne izgleda tako. Za pripremu bronhi kocki potrebne su vam tri patišpanja, dva potpuno ista bela i jedan tamni sa malim izmenama u sastavu.

bronhi kocke

Bronhi kocke (recept)

SASTOJCI za jedan beli patišpanj (potrebna su dva):
4 belanca
prstohvat soli
100 gr šećera
50 gr oštrog brašna
30 gr gustina
1 kašičica belog sirćeta
1 kašika ruma
1 kašičica praška za pecivo
80 ml ulja

SASTOJCI za tamni patišpanj:
4 belanca
prstohvat soli
100 gr šećera
1 kašičica belog sirćeta
80 ml ulja
1 kašičica praška za pecivo
2 kašike ruma
50 gr oštrog brašna
20 gr gustina
30 gr kakao praha

SASTOJCI za fil:
1 l mleka
100 gr bele čokolade
200 gr Bronhi karamela
2 vanilin šećera
100 gr oštrog brašna
100 gr gustina
150 gr omekšalog maslaca
300 ml slatke pavlake
4 kesice želatina
70 gr crne čokolade za kuvanje

Čokoladna glazura za beli patišpanj:
150 gr čokolade za kuvanje
70 gr maslaca
3 kašike ulja

ZAVRŠNA GLAZURA:
250 gr čokolade za kuvanje
9 kašika ulja
2 kašike meda

Priprema:

Za pripremu bronhi kocki potrebno je da pripremite tri patišpanja. Dok ne krenete sa njihovom izradom skuvajte prvo fil kako bi se on blagovremeno ohladio dok vi pečete patišpanj.

Stavite 8 dcl mleka da se kuva sa bronhi karamelama, vanilin šećerom i belom čokoladom. Sve vreme mešajte dok se karamelice ne istope. Posebno umutite preostalih 2 dcl mleka sa brašnom i gustinom. Kada se karamelice istope postepeno u njega sipati umućenu smesu sa brašnom i gustinom, sve vreme mešajući ukuvati fil. Kada se zgusne skloniti sa vatre, presuti u drugu činiju i ostaviti da se ohladi. Pokrite fil tankom folijom da prilikom hladjenja ne dobije tamniju skramicu po površini.

Kada se fil skroz ohladi izmikserišite ga, dodajte mu penasto umućen maslac i umućenu slatku pavlaku i izmiksajte. Potopite u činijicu 4 kesice želatina sa 20 kašika vode, ostavite 5 minuta da nabubri i zatim ga prespite u šerpicu i uz neprekidno mešanje istopite. Nakon što se potpuno istopio uspite ga u fil i izmiksajte.

Fil podelite na tri jednaka dela, u jedan deo dodajte istopljenu čokoladu na pari i dobro izmešajte.

Da pripremite beli patišpanj izlupajte jaja, odvojite žumanca od belanca i umutite čvrst šam postepeno dodavajući šećer i prstohvat soli. Šam od belanaca je gotov kada izvrnete činiju u kojoj ste mutili a pena nepomično stoji. Tada ostavite mikser i varjačom lagano mešajte i polako sipajte prethodno prosejano brašno, gustin i prašak za pecivo. Laganim mlazom sipajte ulje, sirće i rum. Kada se masa dobro sjedini, uspite je u prethodno podmazan i posut brašnom pleh, ili obložen papirom za pečenje. Patišpanj peći oko 20 minuta na 180 stepeni.

Isti ovaj postupak ponovite još jednom i ispecite i drugi patišpanj.

Za treći tamni takodje umutite sneg od 4 belanca, dodajete šećer da dobijete šam, dodate so i uz blago mešanje postepeno dodajete prosejano brašno, prašak za pecivo, gustin i kakao prah. Dolivajte ulje, sirće i rum i dobro sve  izmešajte. Uspite u tepsiju i pecite na istoj temperaturi.

Dok se tamni patišpanj peče pripremite čokoladu za beli patišpanj. Istopite na pari čokoladu maslac i ulje. Kada se beli patišpanj ohladi premažite ih istopljenom toplom čokoladom i ostavite da se stegne.

Sada je spreman za filovanje. Stavite na tacnu prvi beli patišpanj i premažite ga belim filom. Zatim preko belog fila stavite tamni patišpanj i njega premažite tamnim filom preko kog ide poslednji beli patišpanj i preostali beli fil.

Za kraj čokoladna glazura, istopite čokoladu i pomešajte sa medom i uljem i prelite preko belog fila. Brzo premažite i ostavite u frižider da se stegne. Ova glazura je odlična jer ne puca prilikom sečenja.

Pročitajte i veoma zanimljiv recept za kesten kocke.