PROMENA PROGRAMSKE ŠEME

Javni bugarski Radio BNR, prisiljen da zbog cene autorskih prava emituje muziku staru više od 70 godina, doživeo je neočekivan uspeh i dobio veći broj slušalaca, jer Bugari sada ponovo slušaju zaboravljene komade klasične, džez i stare narodne muzike.

 

Da je istina u tome da mediji kreiraju i utiču na ukus publike, ovih dana nam dokazuje i „Bugarski nacionalni radio“, stanica koja igrom slučaja, na svojim talasima pušta veoma staru muziku koja ne podleže autorskim pravima. Na iznenađenje svih, ova radio-stanica popularnija je nego ikada, jer su se Bugari zasitili moderne muzike, koje ima naveliko u svim ostalim medijima.

bugarski radio

Radio BNR od početka ove godine emituje pesme Glena Milera i komade baroknog kompozitora Antonija Vivaldija, jer zbog visokih cena autorskih prava može da emituje samo dela kompozitora umrlih pre više od 70 godina, kada ta dela postaju javno dobro.

Bugarski radio je na taj način dobio više slušalaca i sada je treći najslušaniji radio, posle privatnih radio stanica.

Radio je imao sudski spor sa udruženjem Mjuzikautor (Musicautor) koje je tražilo poskupljenje autorskih prava za 250 odsto, odnosno na 500.000 leva (250.000 evra) godišnje.

U toj zemlji čiji su radio-talasi zasićeni svakakvom ponudom, Radio BNR je doživeo skok slušanosti za 20 odsto u januaru, saopštio je staistički Institut Ipsos. Udeo tog radija na tržištu je porastao sa 13,7 na 16,5 odsto, te je BNR prešao sa četvrtog na treće mesto, iza dve privatne radio-stanice. Nova uređivačka politika programa muzike je, naravno, obradovala starije stanovništvo Bugarske čija su skoro trećina stanovnika penzioneri. Ali, BNR je osvojio i slušaoce drugih generacija koji su se obradovali delima bugarske i strane pop-muzike, među kojima i Mocarta, Vivaldija, čak i fokstrotu koji ih podseća na prabake i pradeke.

To potvrđuju pohvale na društvenim mrežama, pune poruka ohrabrenja nacionalnom radiju.

Generalni direktor Radija, Aleksandar Velev, potvrdio je da je iznenađen uspehom prinudne promene programa.

„Zbog tog rezultata, preispitaćemo naš muzički program da bismo više uzeli u obzir ukus publike“, rekao je on.

Izvor: Beta