STALNO IŠČEKIVANJE

Lopov se prikrada po noći kada ga niko ne očekuje. Tako će i Dan Gospodnji doći onda kada ga neće očekivati. Onaj ko ne čeka Onoga koji dolazi, ne sprema se za njegov doček.

 

Veliki ruski teolog Sveti Teofan Zatvornik podseća da je Gospod zapovedio: Stražite, dakle, jer ne znate u koji će čas doći Gospod vaš (Mt. 24,42). Međutim, šta mi radimo? Da li stražimo? Da li čekamo? Trebalo bi da smo svesni toga, ali nismo.

dan gospodnji

Smrt poneki još i očekuje, ali Dan Gospodnji – gotovo niko. I kao da su u pravu. Jer, oci i praoci naši su ga očekivali i nije došao. Pošto i mi ne vidimo ništa zbog čega bi se moglo pomisliti da dolazi u naše dane, ni mi o njemu ne mislimo. Ne mislimo i ne čekamo. Zar će, onda, biti čudno ako nas Dan Gospodnji zatekne kao lupež?

Bićemo tada slični stanovnicima grada kojem je upravnik oblasti najavio posetu danas ili sutra. Oni su ga čekali jedan sat, pa i dva, čekali su i čitav dan, a onda su rekli: “On sigurno neće doći”, i razišli se kućama. No, čim su se oni razišli i otišli na počinak – eto njega. Tako će i sa nama biti.

Čekali mi ili ne čekali, Dan Gospodnji će doći, i to bez najave. Jer, Gospod je rekao: Nebo i zemlja će proći, ali reči moje neće proći (Mk. 13, 31). Zar nije bolje da čekamo, da ne bismo bili zatečeni u nepripravnosti. Jer, onda nas ni darovi neće mimoići.

Ono što nam je naveo apostol, to nam otvoreno napominje i Jevanđelje. „Pazite, bdite i molite se; jer ne znate kad će vreme nastati. Stražite, dakle… da ne dođe iznenada i nađe vas da spavate“ (Mk. 13, 33-36).

Treba očekivati, i svakog trenutka imati na pameti da će se Gospod javiti i zasjati kao munja od jednog do drugog kraja vaseljene. Neki misle da je to očekivanje Gospoda moguće zameniti sa očekivanjem smrti. Dobro je da se barem i ono ima. No, jedno je očekivanje Gospoda, a drugo očekivanje smrti.

Različite su misli o jednom i o drugom, kao uostalom i osećanja koja se iz njih rađaju. Čekaj Dan Gospodnji, jer će se u njemu sve završiti po neopozivoj odluci. Posle smrti još će se produžavati vreme nerešenog stanja, a Dan Gospodnji će sve raspodeliti na vekove vekova i sve utvrditi tako da se više ne može očekivati promena. Ti kažeš – čekao sam. No, i dalje očekuj. I stalno očekuj.

Ali, to će, kažeš, otrovati svaku radost. Neće je otrovati, nego će samo iz tvoga života da izbaci radosti koje su se neopravdano nazivale radostima. Ti ćeš se i dalje radovati, ali samo u Gospodu. Pri takvoj radosti je i moguće očekivati Gospoda. Ukoliko te zatekne u toj radosti, On te neće kazniti nego pohvaliti.

Sveti Teofan Zatvornik