PIĆE TREĆEG RAJHA

Sa više od 100 ukusa, Fanta je danas jedno od najpopularnijih gaziranih bezalkoholnih pića u svetu. Manje je poznato da je ovaj napitak na bazi narandže nastao u doba nacističke Nemačke kao adekvatna zamena za mnogo popularniji sok.

 

Kompanija Coca-Cola i istoimeni napitak ušli su na nemačko tržište 1929. godine i već u prvim godinama stekli su popularnost koju su već imali na američkom kontinentu.

fanta

Američki iseljenik Rej Pauers (Ray Powers) inicirao je da se Coca-Cola proizvodi u Nemačkoj i uz naporan rad, ambiciju i mnogo marketinga, uspeo je da doprinese poslovanju ove američke kompanije. U periodu od samo četiri godine, čak 100.000 Coca-Cola pakovanja prodato je u Nemačkoj.

Kada je Adolf Hitler došao na vlast 1933. godine, Rej Pauers se suočio sa mnogim teškoćama zbog antiameričkog i antikapitalističkog stava nacista. Međutim, on je još uvek nekako uspevao da kompaniju drži podalje od poluga vlade, tako da je 1939. godine ona imala 43 postrojenja gde se flaširala Coca-Cola sa više od 600 lokalnih distributera koji su isporučivali ovo piće.

Kada je 1938. godine Rej Pauers poginuo u saobraćajnoj nesreći, na njegovo mesto je došao takođe Amerikanac Maks Kit (Max Keith), ali je on bio rođen u Nemačkoj. Kit se takođe posvetio kompaniji i postao još uspešniji od Pauersa. Njegova velika marketinška strategija ubedila je ogroman broj sumnjičavih Nemaca da je Coca-Cola zapravo domaći proizvod. Kompanija Coca-Cola bila je jedan od tri glavna sponzora na Olimpijskim igrama u Berlinu 1936. godine, kada je Adolf Hitler bio ponosni domaćin sportistima širom sveta.

Međutim, s početkom Drugog svetskog rata, sve je teža bila situacija da Maks Kit nabavlja sirup iz SAD-a kako bi pravio popularni napitak. Postojao je samo jedan izlaz iz ovakve situacije, a to je da izmisli neko novo piće!

On je pogledao sastojke koje je imao na raspolaganju, odnosno namirnice koje su preostale iz druge prehrambene industrije i tako proizveo novi sok na bazi pomorandže. Kit je čak održao i konkurs za ime ovog soka, govoreći onima koji su u njemu učestvovali da “koriste svoju maštu”. Na nemačkom jeziku se “mašta” kaže “fantasie”, tako da je u jednom trenutku jedan nemački trgovac predložio ime “Fanta”. Od tada, ovaj gazirani narandžasti sok nije menjao ime, pa je i zvanično rođen sasvim novi napitak!

Novi sok od narandže postao je popularan kao i Coca-Cola, tako da su njegove punionice bivale otvarane širom Nemačke. U stvari, Fanta je toliko bila popularna, da je 1943. godine više od 3 miliona gajbi Fante bilo prodato u Nemačkoj i po okupiranim zemljama.

Činjenicom da je sve teže bilo moguće dopremiti sirup iz Amerike, potisnut je uticaj koji je imala Coca-Cola na tržište, dok je u Evropi Fanta postala ubedljivo najpopularnije bezalkoholno piće tog doba.

Kada je došao kraj Drugog svetskog rata, kompanija Coca-Cola je ponovo bila u stanju da uspostavi proizvodnju svog kultnog pića u Evropi. To je značilo da se obustavlja proizvodnja Fante, što je kompanija i učinila. Međutim, kada je glavni konkurent Pepsi počeo da širi svoje domete tokom 60-ih godina prošlog veka, kompanija je na tlu Nemačke reafirmisala proizvodnju Fante, počeći da je izvozi u razne države, među kojima su i one na američkom kontinentu.