PRISONERS (Zatvorenici)

Odlična američka drama i triler Prisoners, u prevodu Zatvorenici, zbog koje nećete lako zaspati

 

Treba pogledati triler Prisoners. Ali nema spavanja posle ovog filma. Barem nama posle gledanja filma Zatvorenici nije bilo do spavanja. Baš smo bili razbudjeni filmom. Jer je film sve vreme nabijen snažnom emocijom i napetom energijom. Posebno kad glumi razjareni Hju Džekman.

Da li to preporučujem zapravo neki horor film?

film Zatvorenici triler Prisoners plakat

Ne, ovo nije horor film, daleko ot toga. Mi ne gledamo horor filmove niti ih volimo. Čak u ovom filmu ima i mnogo manje nasilja nego što to tipični trileri imaju. Nema očiglednih ubistava u filmu. A nema ni jurnjave kolima, trčanja, tuča, skakanja po krovovima kuća, SWAT timova koji pucaju … ničega što u trilerima obično ima i što diže adrenalin publici.

Ali napetost koja vlada u filmu je prosto opipljiva.

Glumačka ekipa je odlična, dominira australijski glumac Hju Džekman koga znamo iz mnogih blokbastera. Uz njega vanrednu dobru ulogu je odigrao Žak Galenhajl kao detektiv Loki koji je pokazao da je vrlo talentovan i upečatljiv glumac kada mu se nadje dobra uloga.

Scenario za film je odličan i kompleksan, nije trivijalan i sa očiglednom radnjom gde se lako prepozna rasplet radnje. Do kraja filma traje misterija ko i šta je uzročnik svih problema i šta je ishodište na kraju. Uz to posebno dobra je kamera i kadriranje uz niz simboličkih poruka koje se provlače kroz film. Za običnog gledaoca mnogo toga će proći neopaženo ali ko se udubi u film naići će na mnoge simboličke slojeve koji, moram da priznam, vuku na neke mračne stvari, iako se to ne vidi očigledno.

Pogledajte da vidite kako je to reditelj uspeo da izvede jako napet triler bez nasilja, pucanja, jurnjave kolima i horo scena uz sjajnu glumačku ekipu.

Režiser: Denis Villeneuve

Glavne uloge: Hugh Jackman, Jake Gyllenhaal, Maria Bello

Zlatko Šćepanović